По време на Българското Европредседателство си бяхме поставили за цел да затворим 3 досиета от пакета "Чиста енергия за всички европейци", а именно директивата за енергийна ефективност, тази за възобновяема енергия и регламента за управление на енергийния съюз и успяхме. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на експертна дискусия на тема "Интегриран национален план за енергетика и климат за периода до 2030 г.". 



"Европейската директива за интегрираният план климат-енергетика влезе в сила броени дни преди новата година със задължението в началото на 2019 г. държавите членки да подадат на европейската комисия първите си национални енергийни планове. От тук нататък предстои една много задълбочена дискусия между всички нас. Наясно сме, че този труд ще претърпи съответните промени, така че сме обявили срок от 4 месеца да чуем всички", уточни Станков.

"От друга страна до края на юни месец очакваме и цялостния пакет от коментари на ЕК по този националната стратегия климат-енергетика. От там нататък ще започнем да защитаваме държавния интерес, а финалният план трябва да предадем до 31 декември тази година", обясни зам.-енергийният министър.

По думите му енергийният съюз и неговата основа стъпва върху 5 стълба, а именно енергийна ефективност, декарбонизация, конкурентноспособност и иновации, интегриране на енергийни пазари и енергийна сигурност.

"Върху тях е изграден целия план. Най-важният от тях според мен е енергийна сигурност. При нея сме водени от целта да ограничим до минимум зависимостта на страната от енергийни ресурси като ще продължим да използваме ефективно предимно местните енергийни ресурси", допълни Станков.

Той обърна внимание и на това какви биха били технологиите на бъдещето що се касае до енергетика. "Ние сме се опитали в интегрирания план да намерим подходящ баланс, който да отговаря за сигурността на доставките на пазара в целия регион".

Зам.-енергийният министър обясни, че в енергийния микс в момента важна роля изпълняват термичните централи. По думите му те са гарантирали и продължават да гарантират сигурността на енергийната ни система и заемат над 40% от енергийния микс.

"Вторият по големина фактор в енергийния микс е участието на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". В документа сме описали каква е стратегията за удължаване на живота на 5 и 6 блок и след изтичане на сроковете, които към момента сме получили като удължение от АЯР (Агенция за ядрено регулиране)".

"В частта с енергийната независимост на страната ни, освен в сектор електро-енергетика, ще продължим да полагаме усилия, свързани с природния газ. Истинската ни независимост в сектора природен газ ще бъде постигната, когато има достатъчно местен добив, който да покрива нуждите на страната ни, които са близо 3.5 млрд. куб. м.", обясни той.

"Като друг вид сигурност в сектор природен газ продължаваме да залагаме на повишаване на междусистемната свързаност с интерконекторите. В планът са описани вскички газови интерконекторни връзки, говорейки за България-Гърция, България-Сърбия, България-Турция и други. Газоразпределителният център "Балкан" също вече започна да се осъществява", обясни зам.-енергийният министър.

"Няма как да не отдадем внимание на стълба свързан с вътрешно-енергийният пазар. България си е поставила цел, по-амбициозна от общата европейска за междусистемна свързаност. Европа в момента е поставила като цел от 15%, а ако всички наши прогнози и проекти се сбъднат, ще имаме възможност за свързаност в енергийният сектор от 22%. В сектор природен газ целта е създаване на свободен пазар и борса за природен газ", каза още той.

Според зам.-министър Станков от гледна точка на декарбонизацията, една от изключително важните точки е свързана с факта, че в директивата за възобновяема енергия се фиксира процент от 32% за възобновяема енергия на европейско ниво. В момента България по план климат-енергетика е заложила национална цел от 25%. Тя се разделя електроенергетика, отопление и охлаждане и транспорт. Целта от 16% е задмината през 2012 година и в момента е 19%.

На европейско ниво е постигнато споразумение да се достигне 32% от енергийния сектор дял на ВЕИ. До 2022 година всяка държава трябва да е постигнала 18% от собствената си цел за дял на ВЕИ, до 2025 – 43%, а до 2027 – 65%.

Снимка: pixabay