В ДГ „Весела”, намираща се в район „Северен”, днес стартира мащабната акция за безплатни очни прегледи, насочена към бъдещите първолачета. До 17  май във всичките осем градини от района ще се осъществят прегледи по предварително изготвен график и след информирано съгласие от родителите на над 350 деца от подготвителните групи в района.

Инициативата се провежда под надслов „Весели очички” и е плод на целенасочените и благородни усилия на пловдивските лайънс клубове. Съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи те се стремят да обхванат в профилактичната си дейност децата на целия град. 

Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да бъде гарантирано успешното им лечение още докато не са се отключили сериозни проблеми за децата – такава е целта на организаторите. Ето защо на шестгодишните стопани от „Весела” беше обяснено колко е важно те самите да пазят от замърсяване и нараняване своите и тези на другите деца очички.

Голямото предимство на прегледите е гарантирано от използването на последно поколение портативен авторефрактометър - Mobile Vision Screener PlusopiX S12c. Изследването с апарата се извършва автоматично, без притеснения за децата, като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи. Много ценно за родителите е това, че констатациите от прегледите ще им дадат полезна информация за очното здраве на децата им, ще ги насочат към необходимостта да бъдат положени своевременни усилия за преодоляване на установени дефицити.