На прага на летния сезон - започват проверки в хотелите за всички оферти "ол инклузив".
БАБХ обяви, че ще следи за качеството на храната, която се предлага по родното Черноморие, за да се гарантира на туристите не само приятна, но и безопасна почивка.
Летният сезон е на прага си, макар и да не ни изглежда точно така заради настоящите метеорологични условия. Курортите обаче усилено се готвят за наплива на туристи, а опасностите по морето дебнат зад всеки ъгъл.
Лоша практика по родното Черноморие е да се предлага стара и негодна за консумация храна, която спестява някой лев от джоба на бизнеса. Затова и БАБХ затяга мерките.
Проверки ще се извършват на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, свързани с кетъринг. Ще се проверяват и временни и сезонни обекти, а в това число влизат заведения за обществено хранене, включително и онези, намиращи се на територията на хотелските комплекси, които предлагат услугата "ол инклузив".
Проверките ще продължат до 13 септември, когато се очаква края на туристическия сезон'2019.
Инспекторите ще следят за спазване на действащото законодателство за регистрацията на обектите, хигиенното им състояние. Ще се следят условията и сроковете за съхранение на храни и суровини.
Съгласно нормативните изисквания, ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти и ще се извършва проследимост на техните доставчици. Инспекторите ще проверяват и дали работещите в обектите за обществено хранене притежават редовно заверени лични здравни книжки.
Българска агенция по безопасност на храните ще извършва и проверки по сигнали за нередности на потребители, които ще могат да се подават онлайн или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.
Още от категорията
Двама души са загинали при пожари през последното денонощие