Авария е станала в ПАВЕЦ "Чаира", това обявиха извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Александър Николов и премиерът Кирил Петков. Инцидентът е станал няколко дни преди мощностите да бъдат пуснати в експлоатация след 3-годишен ремонт.

Няма пострадали хора и опасност за околната среда.

"Авария в ПАВЕЦ "Чаира" има и тя е факт. Днес сутринта рано имаше проверка. Събират се данни защо и какво точно се е случило чисто технически на агрегата. Това, което става е при тестовете се чува тежък тътен и от вчера се отводнява машината и се установяват всички технически детайли. Към момента са назначени всички възможни проверки", заяви министърът на енергетиката. 

"Кирил Петков това е авария, която няма засегнати хора и застрашаване на околната среда, няма да се повиши и цената на тока. Разпоредил съм на МВР и ДАНС проверки и те вече пътуват натам. Ще направим пълна проверка защо се е стигнало до там, за да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която да влезе в експлоатация. Този инцидент не застрашава никой. Щеше да помогне ако беше заработила", заяви Кирил Петков. 

Петков коментира и образуваното досъдебно производство срещу финансовия министър Асен Василев. Той заяви, че това е безобразие.