Атентаторите на главния прокурор Иван Гешев са имали план Б за убийството му, предаде Нова Тв. Взривът е бил така насочен, че ако бронировката на колата издържи, ударната вълна да измести автомобила няколко метра встрани и той да падне в дерето.Стана ясно, че в  момента на опита за атентат срещу обвинител номер едно, той не е пътувал със семейството си, както се твърдеше първоначално.

По данни от службите не повече от петима души у нас могат да изработят такова взривно устройство. Човекът, който физически го е активирал обаче, е избързал и това е причината опитът за атентат да не вземе жертви.

Версията, че бомбата е детонирана чрез дрон експерти определят като "малко вероятна", защото  се взривява в точно определен момент, а извършителят трябва да има ясна видимост към мишената.

 Представляващия висшия съдебен съвет и говорителите на съдийската колегия и на прокурорската колегия ще подкрепят главния прокурор Иван Гешев.  Те излязоха с декларация по повод опита за покушение, като днес от 11 часа прокурори , следователи и съдебни служители ще протестират пред съдебните палати в цялата страна.

Прокурори излизат на протест в подкрепа на Иван Гешев

Декларация на ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ в подкрепа на Иван Гешев: 

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остро осъжда жестокото посегателство срещу българската държава в лицето на главния прокурор на Република България, г-н Иван Гешев, неговото семейство и служителите от Националната служба за сигурност, при изпълнение на професионалните им задължения. Оценяваме случилото се на 01.05.2023 г. на пътя Самоков – София покушение срещу г-н Гешев, като терористичен атентат, без аналог в най-новата ни история, и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за овладяване на държавните институции. Това е поредна атака от ескалиращия екстремизъм срещу българската прокуратура, насочена срещу нейните успехи в борбата с престъпността и безспорния ѝ принос по международни разследвания.

Атентатът срещу главния прокурор подронва независимостта на съдебната власт и е срещу българските прокурори и следователи, срещу европейските ценности и устоите на демокрацията и принципите на правовата държава.

Прокурорската колегия на ВСС намира случилото се като стремеж за дестабилизиране на институцията която ежедневно работи в защита на правата и интересите на гражданите. Нещо повече, опасяваме се, че се цели всяване на смут и несигурност в държавата, недоверие в нейната сигурност и стабилност и сриване на доверието в прокуратурата.

Изразяваме безпокойство, че станалото ще дискредитира Република България и ще получи крайно негативен международен отзвук! То е несъвместимо с демократичния образ на страната ни, която е член на Европейския съюз и НАТО и която е избрала пътя на върховенството на закона и демократичните ценности за своето развитие!

Изразяваме тревога от това безпрецедентно и арогантно посегателство срещу Прокуратурата на Република България, срещу живота на г-н Гешев, на неговото семейство и на придружаващите ги служители от Националната служба за охрана и заявяваме нашата подкрепа към всички тях!

Прокурорската колегия на ВСС вярва в съвместната работа на българските институции, в професионализма на техните служители, и изразява увереност, че техните действия ще доведат до разкриване и наказване съобразно българското законодателство на поръчителите и извършители на покушението срещу главния прокурор на Република България!

Призоваваме народните представители от 49-то Народно събрание и всички български политици да осъдят като чужд на българското общество и се противопоставят на подобен екстремизъм!

 Декларацията ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор. 

Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г."

Разследващи: 1-2 секунди по-рано е избухнал взрива срещу Гешев, това е било решаващоМястото на взрива е било посетено и от израелски специалист по контратероризъм

 

Иван Гешев не е пострадал при взривa по пътя София-СамоковИма сформиран щаб за разследване

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева с изявление след атентата срещу Гешев