Сексманиаците, които дебнат невръстни жертви в интернет се множат. Това призна началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП

Явор Колев пред БНР. Той и колегите му са провели пет операции срещу сексуални престъпления в интернет само за януари, предстоят и още две.

Разследваните лица са разпространявали материали със сексуално насилие над деца или са осъществявали сексуално изнудване на деца. Въпреки отчетените операции Явор Колев каза, че случаите са повече в сравнение с януари миналата година:

"За съжаление  се увеличава броят на сексуалните насилници на деца, но капацитетът на отдела за борба с киберпрестъпленията е увеличен, така че ние очакваме нашите резултати да се повишат минимум двойно".

Центърът за безопасен интернет връчи награди на децата – киберскаути, които през изминалата година са обучавали своите връстници. С видео Центърът за безопасен интернет насочва вниманието към езика на омразата сред децата. Мина Бонева от центъра обясни:

"Цели да покаже, че дори и човек, който в началото е хейтър, човек, който се занимава с това да обижда другите и по-скоро намира удоволствие в това да се отнася зле към другите, дори и той може да се промени, като започне да обръща внимание на хората около себе си, за които наистина му пука".