400 ресторанти, закусвални, детски градини, ясли, кухни и други обществени заведения в Пловдив се включиха в пилотния проект на общината за събиране и извозване на хранителни отпадъци. 

Проектът стартира в края на миналата година и първоначално се включиха 180 заведения в централната градска част. Добрите резултати позволиха от 1 февруари 2018-а обхватът му да се разшири във всички райони.

„Специализирани автомобили събират биоразградимите хранителни отпадъци по уточнен маршрут и часови график, съобразен с работното време на заведенията. Раздали сме специални контейнери“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Целта на Община Пловдив е да се намали общото количество смесен битов отпадък, тъй като разделно събраните отпадъци подлежат на оползотворяване. Интересът на заведенията е, че могат безплатно да се възползват от предоставената нова общинска услуга.