Голяма част от учебните заведения в България нямат добро присъствие онлайн и уебсайтовете им, ако ги има, не отговарят на очакванията на родители, ученици и учители. Технологиите и платформите са остарели и не позволяват много нови функционалности.  Това коментира Сергей Венков, управител на Фондация "За Семейството и Децата" пред Bloomberg TV Bulgaria. Изостаналите в миналото уебсайтове в някаква степен са показателни за нивото на българското образование.

Много от училищата не разполагат с документ за собственост върху хостинг и домейн, нямат данни за достъп до хостинг и домейн и това затруднява обновяването му, това е основният проблем, с който от фондацията се сблъскват. "В съвременния свят е недопустимо образователна институция да няма самостоятелност в това отношение и да е зависима от трета страна".

Това се дължи на невежество, пропуск и неглижиране на тази необходимост, коментира Венков. По думите му социалните мрежи ще продължат да бъдат фактор в комуникацията, но има функционалности, в които уебсайтовете са незаменими. Уебсайтовете отстъпват пред социалните мрежи като средство за комуникация между учители, родители и ученици, защото "не са били поддържани и не са изпълнявали ролята, за която са били предназначени", подчерта събеседникът.

"Социалните мрежи безспорно са фактор и те ще продължат да бъдат такъв. Но социалната мрежа не може да предостави например нотификация, когато има нещо ново в училището. Сайтът има предимството да инициира комуникацията, докато при социалните мрежи всички потребители са само консуматори на нещо, което няма търсачка. Новините минават и заминават, а при сайтовете има навигация, начин да намерим нещо, което е отминало - лесно, бързо и удобно".

Инициативата по изграждане и обновяване на сайтовете на образователните институции е безплатна за учебните заведения, като финансирането се извършва от бизнес ангели - "фирми, корпорации, за които тези ценности са важни", каза Венков. "На този етап имаме само четирима ангели, като за нас е изключително важно да разширим ресурса и обхвата на програмата, защото имаме много запитвания от цялата страна. Искаме да разширим екипа, за да можем да правим повече сайтове на месец".

Търсим партньори, които да участват заедно с нас в подобряването на условията за по-добро презентиране на труда на децата и на труда на учителите. По този начин ще можем утре ние да имаме едни по-качествени кадри именно за бизнеса като работна ръка, млади предприемачи, лидери в обществото.