Почти всички хранителни стоки по магазините у нас са с нови ценови етикети от началото на тази седмица. Най-много поскъпването се усеща в българските вериги и по-малките магазини.
Олиото например почти не може да бъде намерено на цена под 5 лева за литър, предвид че до преди няколко месеца цената му бе около 3,50 лева. В големите чуждестранни вериги все още може да се намери малко по-евтино олио - около 4,20 -4, 50 лв за литър, както и други хранителни продукти, но според доставчици вероятно това скоро ще се промени.
Пилешкото филе пък се търгува на цени от 12 до 19 лева за килограм или с други думи - колкото агнешкото. До преди няколко месеца то се търгуваше за между 7-9 лева килограмът. Хлябът от пекарни поскъпва до средна цена от 2,50 за брой, докато опакованият държи цени от 1,20-1,60 лв. за бр.
Възможно най-евтината захар на пазара е около 2 лева за килограм, фасулът е над 4-4,50 лева за килограм, брашното расте до 1,70 лв за кг, яйцата пък са скочили на около 30 ст., оризът до над 4 лв за кг, маслото минава 5,50 лв за 250 гр.
Рязкото поскъпване на основни продукти е видно и от едровите цени, публикувани от Държавната комисия по стокови борси и тържища. От информацията личи и сериозен дисбаланс между различните региона в България. Във Велико Търново например килограмът брашно на едро е до 1 лев, докато в София стига 1,70 лв. Има двойни разлики за цената на фасула по региони - например в София може да се намери с едрова цена от 2,50, докато в Благоевград започва от 4 лева кг. Примерите са множество.
По-големият проблем е, че на пазара вече се говори за възможна спекула. Според запознати български доставчиците задържат стока по складовете, защото очакват сериозно покачване на цените. Така маржът между цената на покупка и на продажба ще бъде в пъти по-голям от този, който иначе се реализира в търговията. По-малкото предлагане на стоки обаче води и до изкуствено повишаване на цените, като операцията се превръща в енциклопедичен пример за спекула на пазара.
Има обаче и съвсем реални причини за драстичното поскъпване на хранителните стоки - рекордният скок на цената на тока, газа, и горивата. Това оскъпява продуктите от самото им производство, до промишлената преработка, опаковка, съхранение и верига на доставки. Всички допълнителни производствени, промишлени и логистични разходи пък се начисляват в крайният продукт, както и печалбата на търговците при препродажба. Така крайната цена за потребителите нараства неимоверно и към момента няма никакъв хоризонт за понижение.
От едровите цени на пазара се вижда, че спрямо предходната седмица има сериозно увеличение на някои стоки и продукти - оранжарийните и вносните домати и краставици, кашкавал, сирене, мляко, масло, яйца, брашно, хляб, макаронени изделия и много други. Подробности вижте в таблиците по-долу.
Стойност на потребителската кошница за единица продукт на база на цените на 27 хранителни стоки скача до 94 лева, предвид че преди година е била 81 лева, а 2020 - 79 лв.
Средните едрови цени за България днес са:
Захар - 1.77 лв.кг.; Фасул зрял - 4.67 лв.кг.; Ориз - 2.52 лв.кг.; Леща - 3.85 лв.кг.; Брашно тип"500" - 1.53 лв.кг.; Макарони - 2.30 лв.кг.; Слънчогледово олио пластм. бут. 1л - 3.90 лв.бр.; Кокоши яйца - 0.26 лв.бр.; Фиде - 1.93 лв.кг.; Маргарин кутия 0.500г - 3.10 лв.бр.; Кашкавал - Витоша - 14.55 лв.кг.; Бяло саламурено сирене от кр. мляко - 9.95 лв.кг.; Краве масло пакет 125г - 2.60 лв.бр.; Кисело мляко коф. 0.400кг до 3% - 0.98 лв.бр.; Кисело мляко коф.0.400кг 3% и над 3% - 1.10 лв.бр.; Скумрия прясно замразена 200/400 г - 5.60 лв.кг.; Пиле замразено без вътрешности - 4.95 лв.кг.; Шпеков салам - 11.80 лв.кг.; Кайма смес - 7.50 лв.кг.; Пилешки бут цял - 4.00 лв.кг.; Пилешки гърди - 9.00 лв.кг.; Ябълки - 1.20 лв.кг.; Картофи - 0.90 лв.кг.; Чесън зрял - 5.25 лв.кг.; Краставици оранжерийни - 3.62 лв.кг.; Зеле главесто - 1.20 лв.кг.; Салати - 0.90 лв.бр.; Репи - 0.70 лв.бр.; Сол готварска - 0.69 лв.кг.; Оцет винен - бут. 0.7л - 1.15 лв.бр.; Лук кромид зрял /внос/ - 0.80 лв.кг.; Картофи /внос/ - 0.95 лв.кг.; Домати /внос/ - 2.10 лв.кг.; Чесън /внос/ - 4.00 лв.кг.; Бяло главесто зеле /внос/ - 1.06 лв.кг.; Краставици /внос/ - 2.47 лв.кг.; Патладжани /внос/ - 3.13 лв.кг.; Култивирани гъби /внос/ - 4.00 лв.кг.; Пипер червен /внос/ - 2.54 лв.кг.; Тиквички /внос/ - 2.40 лв.кг.; Банани - 2.35 лв.кг.; Ананаси - 2.62 лв.кг.; Портокали - 1.18 лв.кг.; Мандарини - 2.10 лв.кг.; Мандарини - 2.10 лв.кг.; Лимони - 1.38 лв.кг.; Лимони - 1.38 лв.кг.; Грейпфрути - 1.60 лв.кг.; Грозде /внос/ - 4.50 лв.кг.; Дини /внос/ - 4.00 лв.кг.; Ябълки /внос/ - 1.35 лв.кг.; Круши /внос/ - 2.25 лв.кг.; Ягоди /внос/ - 6.68 лв.кг.; Киви - 1.99 лв.кг.
Средните цени за предходната седмица на някои продукти са драстично по-ниски. Паралелът с предходните години пък показва поскъпване от над 50% за някои от стоките.
Още от категорията
Ще ни излезе ли по-скъпо трапезата за Бъдни вечер?