Всички основни зеленчуци се търгуват на по-ниски цени към края на май, отколкото по същото време на миналата година. Това отчита анализ на Министерството на земеделието и храните.

По-значително е поевтиняло зелето – с 31,3%, а по-умерено – картофите - с 4,6%, краставиците - със 7,6% българските и с 10,1% вносните и българските оранжерийни домати - с 11,1%.

Цената на едро на вносните ябълки е с незначителните 0,6% над нивото отпреди една година. При предлагането на плодове и зеленчуци на тържищата в страната се отчитат разнопосочни седмични ценови колебания. Средните цени на едро на картофите, вносните краставици, зелето и оранжерийните домати намаляват в рамките на 4%-12,4% спрямо предходната седмица, докато оранжерийните краставици и вносните ябълки поскъпват, съответно с 0,4% и 3,6%.

Към края на май са прибрани 2,4 хил. тона череши. Количеството е значително над отчетеното по същото време на 2023 г., главно вследствие на по-ранното узряване на реколтата през настоящата година, като засега се наблюдава и по-висок среден добив.

Последните оперативни данни сочат увеличение на годишна база на откритите площи, засадени с пипер, домати, дини и пъпеши в границите от 25,9% (пипер) до 97,1% (пъпеши). Засега по-малко са засадените площи на открито с картофи (с 6,7%), краставици (с 8,7%) и зеле (с 31,9%).

При значително по-бърз темп на прибиране на продукцията през настоящата кампания, към момента добитите количества краставици, ранно зеле и картофи изпреварват няколкократно миналогодишните.

Общото производство на домати и краставици в оранжериите от началото на годината досега е съответно с 49,7% и 41,8% повече на годишна база.