Бившият служебен вътрешен министър в двата кабинета на Гълъб Донев Иван Демерджиев в продължение на 40 дни е имал назначена охрана. Пазили го 20 барети на смени, което е струвало 20 000 лева на държавата, съобщи министър Калин Стоянов, цитиран от 24 часа. 

"Останах много изненадан как г-н Демерджиев като вътрешен министър си е самоназначил охрана. И то да го охраняват колеги от баретите. Интересно, но факт", обясни Стоянов днес пред журналисти в парламента. "Мотиви няма никакви. Изслушайте последователността - около 20 човека са ангажирани с тази охрана, като на сменен режим в автомобил са се движили по четирима човека екип. Това е коствало в рамките на около 40 дни около 20 000 лева. Става въпрос за нощувки, горива, квартирни и т.н. Тогава, когато имаше някаква статия по този повод, охраната по някакъв начин изчезна. Аз все пак бях директор на ГДБОП и виждах как тези хора го съпровождат дори до кабинета в министерството. В последствие разбирам и сега научавам от документа, на базата на тази публикация тогава и охраната, е имало назначена проверка от инспектората на Министерския съвет към онзи момент. Тогава в един от документите, които лично г-н Демерджиев лично си е разписал като доклад и е изпратил на инспектората, се твърди, че му трябва охрана, която да го пази и съпровожда при срещите му с граждани и с полицейски служители от областните дирекции на МВР", разказа още Стоянов.

Бившият министър Иван Демерджиев коментира в профила си във фейсбук изнесаната информация. "Имах охрана като застрашено лице, не съм я искал аз" , написа Демерджиев и атакува Стоянов, че не се занимава с Брендо и Пепи Еврото. 

Ето и целият пост на Демерджиев:

Както предположих, натиснаха бутона на Калин Стоянов и той като послушен изпълнител "огласи" ( може би за трети път ) каква охрана съм ползвал далеч назад във времето. В тази връзка припомням, че бях определен като застрашено лице и от съответната комисия с представители на ДАНС и НСО заради заплаха за живота ми. Аз самият никога не съм си назначавал охрана. Добре е Калин Стоянов да изясни обаче кой и защо назначи охрана на всичките му ментори от сглобката и как и кога е преценено да се засили част от същата? Добре е да изясни как две години като шеф на ГДБОП, а в последствие и министър, не разбра как Брендо е влезнал в страната и къде се укрива?! Да разкаже и как "изпусна" Пепи Еврото в лично водената от него операция по задържането му, а не да демонстрира.

Служебният вътрешен министър Демерджиев имал охрана, която да го пази от ...полицаитеТова става ясно от негов отговор по повод запитване от Главния инспекторат на Министерски съвет