Експертите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили около 3 500 проверки преди Великденските празници, като връчените предписания са 110, а актове за административни нарушения са 12.
Основните нарушения, на които са се натъкнали инспекторите, са храни с изтекъл срок на годност, необявена страна на произход, храна без печат, проблеми по отношение на етикетирането, храни без етикети, нередовно водени на записи по системите. Това обяви заместник-изпълнителен директор на БАБХ Галя Викьова на брифинг пред журналисти, проведен в Министерство на земеделието.
Около 32-33 тона месо временно е забранено за продажба. То е с ясен произход, но тъй като е замразено, са взети проби до доказване на безопасността на трупното месо, уточяват от БАБХ.
53 агнешки трупчета са открити в обект и в момента се изяснява произходът им.
Охладеното месо с произход от Република Северна Македония е от около 200 тона. Всяка една пратка от Северна Македония винаги е била под забрана, докато не се вземат проби от анализ. Месото, което е в кланицата, и това, което е излязло на пазара, е абсолютно безопасно. Затворени са 2 обекта за груби нарушения за безопасността на храните.
.
Яйцата, доставени от Полша, са от около 3 млн., а от украинските яйца са взети проби от всяка една пратка и няма несъответствия. Всички проби от украинските яйца са чисти, увери Викьова.
Подготвихме промени в някои наредби, свързани със сектора в защита на потребителите, които предпочитат български месни и млечни продукти, съобщи пък заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.
"В наредбата за специалните изисквания към млечните продукти въвеждаме наименованието "свежо прясно мляко", като това ще бъдат свежи продукти от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в рамките на 48 часа след издояване, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга еквивалентна обработка, и срокът му на годност ще бъде до 7 дни от датата на пастьоризация, обясниха от ведомството.
В наредбата също така ще бъде въведено наименованието "бяло сирене", за което изискването ще бъде не повече от 60 процента на водно съдържание. Относно наименованието "кашкавал" също се предвиждат критерии, които да изискват да се произвежда от сурово мляко, а самият процес на производство да бъде непрекъснат, с което ще бъде избегнато влагането на междинни суровини".
По думите на аграрния заместник-министър се предвижда също етикетирането на млякото и млечните продукти да изисква посочване страната на произход или мястото на произход на използваните суровини. Когато суровините са смес от различен произход, на етикета ще трябва да бъде посочено процентното им съдържание със съответните страни и места на произход.
"Създаваме и наредба, с която да се даде възможност на браншовите организации да поставят националния флаг на България за продукти, произведени изцяло от български суровини", посочи доц. Неделков.