На пазара на имоти, пуснати за публична продан, излезе интересно предложение на 1/3 идеална част от терен, разположен в парк „Отдих и Култура“. Става въпрос за поземлен имот от 4168 кв. м., разположен на север от река Марица, в частта ѝ успоредно на Гребната база.

Според кадастралните карти и решение на поземлена комисия, теренът е с трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: средно застрояване (от 10 до 15 м). Обикновено площите с разрешително за строеж за изключително желан имот за закупуване, но в случая това далеч може да не се окаже така.

Въпреки атрактивното си разположение представлява част от трудно продаваемите имоти. Причината е нелеката участ на собствениците на идеални части от терен. Така например купувачът ще бъде съсобственик на имота, но не на негова реална част, което означава, че той не може да взима никакви еднолични решения за използване или препродаване на имота. Ако реши да строи, той ще длъжен да се съобразява с другите собственици и да вземе разрешение от тях, а и да дели дивидентите от евентуална продан на имота с тях.

Ако реши да продава, той е длъжен първо да предложи частта си на собствениците на останалите две. Решение на този казус е делбата, но тя е тромав процес, обвързващ себе си с изготвяне на подробен устройствен план (ПУП) с помощта на архитект.

Въпросният ПУП влиза в сила след одобрение от общината със заповед на кмета. Едва след това със съсобственика си можете да сключите договор за доброволна делба пред нотариус и всеки от вас ще притежава самостоятелен парцел. Има и вариант за условно делене или по-скоро обособяване на парцела на части за ползване. Това става договор и скица, изготвена от лицензиран геодезист.

Настоящия имот с право на средно застрояване, представляващ идеална част от 1/3 от терен с площ 4168 кв.м., разположен в гр. Пловдив, парк "Отдих и култура", е обявен за продан на търг от частен съдебен изпълнител във връзка с изпълнително дело.

Началната цена, от която ще започне наддаването е в размер на 23 064 лева. Срокът за участие в търга е от 5.11 до 5.12.2017 година.