Червен тон с тегло 276 кг беше продаден за 193 милиона йени (1,8 милиона щатски долара) на първия за тази година търг в Токио, съобщи "Дарик".
Това е втората най-висока цена в историята на търговете на рибния пазар в Токио. Миналата година бяха платени 3,1 милиона долара за 278-килограмов червен тон. Рибата е уловена край северната префектура Аомори.
Купувачът е Кийоши Кимура, директор на компания, която ръководи веригата суши ресторанти "Сушидзанмай". Той плати и миналогодишната рекордна цена.
Участието в първия рибен търг за годината се счита за много престижно сред представителите на ресторантския сектор. Те вярват, че купуването на главния лот носи успех в бизнеса за цялата година. То привлича и клиенти, които се редят на опашка, за да опитат най-скъпата риба.