Млечните продукти и месото отново поскъпнаха през изминалата седмица, а основните зеленчуци поевтиняваха. Това показва Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро. Тази седмица ИТЦ остава без промяна на ниво 1,320 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Миналото лято ИТЦ се понижи до 1,309 пункта, преди да започне да се повишава, както обикновено става всяка есен. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.
Доматите, отглеждани на открити площи поевтиняха тази седмица с 8,1 на сто и се продават по 1,25 лева за килограм. Краставиците поевтиняват с 0,9 процента до 1,15 лева средно за килограм. Картофите поевтиняват с 4,9 на сто и се търгуват по 0,58 лева за килограм на едро. Цената на зелените чушки пада с 16,2 на сто до 0,98 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 7,6 на сто до 1,70 лева за килограм. Тиквичките поскъпват с 6,7 на сто до 0,80 лева за килограм. Морковите се търгуват по 0,85 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 6,7 на сто и се продават по 1,40 лв./кг. Прасковите поскъпват с 6,5 на сто до 1,15 лв./кг. Цената на дините пада със 6,9 на сто до 0,39 лв. кг, а пъпешите се търгуват по 1,00 лв./кг.
Кравето сирене поскъпва с 0,7 процента и се търгува по 6,00 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,00 лв./кг, а олиото по 1,96 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 4,53 лева за килограм.
Пакетче краве масло от 125 грама се търгува за 2,35 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 0,9 на сто до 3,99 лева за килограм на едро. Захарта поскъпва с 1,7 на сто и се търгува по 1,07 лв./кг, а брашното тип "500" поскъпва с 2,4 на сто и се продава по 0,84 лева. Яйцата се продават по 0,21 лева за брой на едро в края на седмицата.