По традиция и тази година гроздоберът върви с пазарлък за цената на плода. Лозарите настояват за 1-,1,20 лв. за кг, а винарите натискат за наполовина по-ниски изкупни цени.
В интернет е пълно с оферти за продажба на мускат, ркацители и димят по левче, а за мускат отонел - до 1,20 лв. За мерлото и кабернето предложенията са 65 ст. за кг., показа проверка на TrafficNews.
„За белите сортове искаме 1-1,10 лв. кг, но при сделка над 5 тона цената пада почти два пъти. Червените по принцип са по-евтини. Не можем да си позволим по-ниски от тези цени, защото годината беше доста тежка, с много дъждове, наложиха се допълнително пръскания, прекопаване, а субсидията ни е едва 30 лв. на декар при минимум разходи от 450 – 500 лв.“, обясни Киряк Ралев, който е гроздопроизводител в района на Поморие.
„Преди 2-3 седмици, когато започна гроздоберът в района на Мелник, цената беше около левче, но сега падна на 80-90 ст”., каза Благой Георгиев, изпълнителен директор на „Орбелус”. Избата има около 250 дка лозя край Капатово, Хърсово и Кромидово. Заради жегите там гроздето е узряло по-рано от обичайното, а захарта толкова бързо се вдигала, че се наложило едновременно да берат няколко сорта - мерлото, сирата и гренажа. Само „широката мелнишка лоза” предстои да се бере през първата половина на октомври, очаква се цената да е 50-60 ст., каза още Георгиев.
„В нашия край бялото отдавна е обрано, вече прибрахме и мерлото, и сирата, и пино ноара. Сега берем кабернето. Всички сортове узряха изведнъж, а заради жегата добивите са ниски. Зърната се спаружват и стават на стафида”, добави Милица Зикатанова от „Вила Мелник”.

В Пловдивско в момента траминер, шардоне и мускат вървят между 80 стотинки и 1 лев, колкото беше и миналата година. В следващите седмици обаче производителите ще бъдат принудени да продават по-евтино, тъй като търсенето е слабо. Очакванията са изкупната цена да падне с около 20% до края на месеца, обясниха винари пред TrafficNews.
Технологичната зрялост на гроздето е добра – на 23.5-24 захарни градуса. „Доволни сме от реколтата. Успяхме да я опазим въпреки времето, но се наложиха повече обработки”, каза Росица Касабова, собственик на винарската изба „Вила Винифера” в пловдивското село Брестовица. Тя посочи, че добивът е 800-850 кг от декар, което е повече от миналата година.
„Реколтата тази година е много добра, но го казвам със съжаление. Защото избите са пълни с вино от миналата година и цените на гроздето са по-ниски в сравнение с 2018 г.”, заяви пред TrafficNews Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на „Домейн Бойар”.
Той обясни, че през миналата година гроздоберът е бил провален заради липсата на купувачи. Много винпроми са спрели да изкупуват заради лошото качество на гроздето, което било поразено от сиво гниене.
А точно в разгара на кампанията – на 5 септември 2018 г., бе арестуван Миню Стайков, собственикът на винпром „Карнобат” , който е сред най-големите винени заводи у нас. Стайков, на когото специализираната прокуратура повдигна редица обвинения, все още е в килията, а винпромът му - извън играта.
„Миналата година малки изби, които отглеждат много повече грозде, отколкото могат да преработят, не успяха да го продадат и бяха принудени да оставят цялото количество за себе си. Сега складовете им са препълнени с вино. Тази година положението е същото, а при избите по морето около Поморие е драматично”, обясни Харамлийски.
Другите големи винопроизводители също имали залежали бутилки от предходни реколти и нямало да се възползват от пълния капацитет на избите си.
„Търговище” и „Пещера” няма да изкупуват, защото освен пълни с вино складове, си имат и собствени насаждения. Доста винпроми вече се възползват от собствените си лозя и няма да търсят суровина от малките стопани, обясняват от бранша.
След като големите ги няма на пазара, а предлагането е изобилно, цената няма как да е 1-1,20 лв. за кг, каквито са офертите в интернет, категоричен е Харамлийски.
Според него на тази цена може да купуват само любители-винари, които си правят вино и ракия за себе си. „Има такива – лекари, адвокати – купуват си по 2 тона грозде, държат да е избрано и го използват за собствено производство. Те могат да платят и по-високи цени. Но за промишлените предприятия добре балансираната цена е 50 ст. за червеното и 60 – за бялото”, каза още шефът на „Домейн Бойар”. По думите му, тази цена е изгодна и за лозарите, които печелят 15-20%, и за винарите, тъй като те трябва да са конкурентни на външните пазари, където се съревновават с производители от цял свят.

Харамлийски е категоричен, че у нас няма предлагане на грозде от Молдова и Северна Македония, защото те са страни извън ЕС и законите го забраняват. Ако някъде все пак се е появило, то е било маскирано като десертно. Миналата година, когато у нас цените са били 70-90 ст., се е предлагало грозде от Румъния по 60 ст. Но тази година не е изгодно, защото цената му отново е толкова, но пък нашето е по-евтино.
В България има около 640 хиляди декара лозя, като само 20 хиляди са десертни. От тях към 2017 г. не са се обработвали 120 хиляди, а тази година те са вече 145 хиляди. Общият обем на плододаващите винени сортове е 300 хиляди дка, като 80 – 90 хиляди декара са на винпромите, а останалите се обработват от физически и юридически лица.
Преработеното грозде от реколта 2018 за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните винопроизводители, е 151 938 тона.
Още от категорията
Виж всички
Огромен стопански имот край Старо Железаре излиза на търг за над 620 хиляди лева
Акценти
Виж всички
Преустановяват издаването на лични документи утре в Пловдив
Назарян „размрази" искането на Радев за референдум за еврото