
За огромен проблем с набавянето на свинско месо алармират родните месопреработватели. Китайците изкупуват почти цялото производство на Европа, цените скачат постоянно, каза пред TrafficNews Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България /АМБ/.
Китай е сред страните, които са най-силно ударени от африканската чума по свинете. Заради епидемията там е избито около половината поголовие, а страната, която е сред най-големите консуматори на свинско месо, си набавя суровина предимно от страните в Европейския съюз.
”Най-големият френски производител на свинско изобщо не разфасова – реже прасето на третинки, опакова го и го праща директно за Китай”, обясни Урджанов.
По думите му, цената на едро на месото у нас и в ЕС почти се е изравнила.
„Плешката вече излиза 6-7 лева на едро в Германия, а преди кризата я купувахме за 4,80 лв. У нас половинка трупно е 6 лева, а беше 4,20. Освен от Германия и Франция, българските месопреработватели купуват суровина и от Дания и Испания, но и там положението е същото. Едва 35% от използваното за колбаси месо е българско”, обясни шефът на АМБ.
Заради високите световни цени на свинското месо, вече на два пъти тази година се наложило да се вдигнат и цените на нашите колбаси – през март и през лятото.
Урджанов отрече в колбасите да се слага замразено месо. „Купуваме свежо от ЕС, то идва на третия ден след като е заклано животното”, категоричен е шефът на Асоциацията.
У нас заради АЧС бяха избити близо 130 000 прасета, което е над 20% от поголовието. Преработвателите се надяват индустриалните комплекси, които бяха поразени от заразата, а животните им – евтаназирани, постепенно да започнат да се възстановяват.
„Поне година и половина ще мине, докато секторът се възстанови”, коментира пред TrafficNews Димитър Маджаров, шеф на Сдружение „Традиционни сурово сушени месни продукти”. Въпреки че производствената цена на колбасите се е увеличила, търговските вериги не позволяват крайната цена да се вдига и така поскъпването е за сметка на преработвателя. „Положението е кризисно, опитваме се да оцелеем”, заключи Маджаров.
Още от категорията

Продават легендарния винзавод "Руен" край Пловдив

