Районната прокуратура в Пловдив очакват да бъдат сезирани официално от певицата Дара Екимова, преди да преценят дали да поискат от съда принудително лечение на пловдивчанката Гергана Неделчева, която я заплашва, пише 24 часа.

Държавното обвинение следи медийните публикации и е запознато с тревогите на младата изпълнителка, прокурорите знаят, че в случая ще бъде подаден сигнал, и изчакват да го получат. 

По принцип те биха могли да се самосезират и по медийни публикации, но тъй като продуцентката Станислава Армутлиева съобщи, че ще пуснат жалба, чакат официалния сигнал.

“Юристите ни анализираха всички материали по делата срещу въпросната жена и в момента подготвяме комплекс от действия, както по отношение на образуваното вече досъдебно наказателно производство по описа на Районната прокуратура в Хасково, така и по отношение на новите закани от петък насам. Ще подпомогнем по всякакъв начин всички правоохранителни и правораздавателни органи, така че без забавяне да се приложат предвидените в Наказателния кодекс принудителни мерки,” коментира управителката на “Вирджиния рекърдс”.

В петък именно Армутлиева съобщи във фейсбук профила си, че 22-годишната Дара Екимова е жертва на кибертормоз.

Ще те намеря на участие и ще бъдеш с пръснат мозък, Кеф ще ми е да ти пръсна черепа и Ще гниеш под земята са част от заканите, придружени с цинизми и всевъзможни обиди, които певицата е получила онлайн от непознатата за нея жена. Освен Екимова тя е заплашвала инфлуенсърката Ясмин Кирилова, както и друга неизвестна жена. В интернет има и подписка за лечението на пловдивчанката, в която са се включили хиляди хора. 

Интересното е, че публикацията на Армутлиева вече е свалена от фейсбук. Това вероятно е станало след сигнал от Неделчева или нейни близки. Моят пост за тормоза над Дара Екимова току-що бе премахнат. А ето това стои. Преобърнат свят! Ще оспоря това заличаване. Не се отказвайте!, пише в понеделник в 9,46 часа сутринта Армутлиева. И прилага скрийншот как от един от фалшивите профили на Неделчева са споделени нейни снимки с квалификацията “к*рво”.

Неделчева е диагностицирана с шизофрения - маниен тип, и нейната майка ѝ е попечител. Тя използва различни профили във фейсбук и тикток, за да изпраща съобщенията. Прави го и под публични постове на лейбъла на Дара Екимова. Заради болестта ѝ обаче от ГДБОП могат единствено да я установят и да ѝ изземат електронните устройства, което не я спира да се сдобие с нови и да започне отначало. 

От прокуратурата обясниха за 24 часа, че на 9 април Гергана Неделчева е била настанена в Центъра за психично здраве в Пловдив за срок от 30 дни с решение на съда. Изкарала е целия месец, не е изписвана предварително. След това държавното обвинение не е било сезирано за каквито и да е противообществени прояви от нейна страна. Тогава действията са били по сигнала на Ясмин Кирилова. Инфлуенсърката дълго време беше тормозена от психично болната жена, която заплашваше с убийство и малкото ѝ дете. 

Въпреки че заплахите продължават и сега, за да бъде жената лекувана отново, трябва съдът да се произнесе пак

Когато прокуратурата бъде сезирана официално и се запознае с всички доказателства, наблюдаващият обвинител ще прецени как да действа - дали има престъпление от Наказателния кодекс и основания за внасяне на искане за настаняване в лечебно заведение по Закона за здравето. Няма пречка това да се случи отново, макар вече веднъж пловдивчанката да е изкарала един месец в Центъра за психично здраве. 

Официалният сигнал ще улесни работата на прокуратурата и ще забърза процеса по събиране на доказателства. След това ще бъдат назначени експертизи, които да покажат какво е психическото състояние на Неделчева и на база на техните заключения ще се реши как ще се действа. В прокуратурата избягват да коментират предварително случая, за да не се замъгли преценката на наблюдаващия обвинител и той да може да действа на базата на събраните доказателства и собствените си убеждения. 

Заплашват Дара Екимова с убийство