Захарният диабет може да предизвика усложнения, които засягат целия човешки организъм. Заболяването на ендокринната система е свързано с влошена обмяна и усвояване на кръвната захар, но крие риск от увреждане на малките кръвоносни съдове в окото /ретинопатия/, бъбреците /нефропатия/, както и клетките на нервната система /полиневропатия/. Това разказва Д-р Кристина Петкова, офталмолог в очна клиника „Луксор“ в Пловдив.

Какво предразполага към усложнения при боледуване от захарен диабет и кои са застрашените групи пациенти?

–В последните години тези усложнения засягат все по-млади хора, нарушавайки значително качеството на живот и дори извършването на ежедневните дейности, което прави заболяването социално значимо.В момента захарният диабет по световни статистики е водеща причина за силно понижено зрение до степен на необратима слепота.Голямо значение за появата и развитието на усложнения на диабета имат редица фактори като вредни навици, затлъстяване, липса на физическа активност, неефективно лечение на придружаващи състояния като високо кръвно налягане, високи нива на холестерол. Подходът от страна на лекаря и от страна на пациента е нужно да бъде цялостен: лечението не приключва с прием на лекарства, важно е постигането на здравословен начин на живот.

Как диабетът засяга окото?

–Нерегулираната кръвна захар причинява изменения в кръвоносните съдове на ретината /вътрешната обвивка на окото, която е отговорна възприемането на светлината и съответно за зрението/ като в следствие на това тя не се изхранва правилно. Следва поява на кръвоизливи, събиране на излишна течност и различни отпадни продукти от обмяната на веществата, които излизат от съдовете и се задържат в ретината и по този начин най-малките клетки, възприемащи светлината /фоторецептори/, започват да губят своите функции и загиват. Нерядко болестните процеси започват от периферните части на ретината и първоначално не се отразяват на централното зрение, т.е. човек може да не усети развитието им. Поради този факт са важни редовните очни прегледи, които се извършват с разширяване на зениците и подробен оглед на очното дъно. По препоръки на Световната здравна организация при новооткрит диабет тип 2 прегледът трябва да бъде извършен възможно най-скоро от първоначалното поставяне на диагнозата, а при диабет тип 1 - в рамките на 3-5 години. И при двата типа захарен диабет профилактични прегледи е редно да се провеждат веднъж годишно, в случай че няма открити изменения. Освен огледа на очно дъно, ценна информация ни дават допълнителните изследвания като флуоресцинова ангиография или „цветна снимка“ /изследване с венозно въвеждане на контраст/ и един от най-новите очни скенери – ангио-ОСТ.

Тези две изследвания показват точно къде са зоните на засегнатите кръвоносни съдове и степента на увреждане. Измененията в очното дъно в следствие диабет най-общо се разделят на две големи групи – непролиферативна и пролиферативна диабетна ретинопатия.

Основната разлика между тях е, че при последната изхранването на ретината е нарушено в крайна степен и организмът в опит да компенсира започва да образува нови кръвоносни съдове. Те обаче са нестабилни и чупливи и затова е възможно да се разкъсат – тогава се получават вътреочни кръвоизливи и зрението намаля значително. След извършване на необходимите изследвания се определя стадия на развитие на диабетната ретинопатия и се преценява оптималното последващо поведение.

Какво е лечението на диабетната ретинопатия?

–Възможностите за лечение на диабетната ретинопатия включват лазерна терапия – представлява обработка на увредената ретина и спиране и разрастването на нови кръвоносни съдове. Процедурата се извършва в амбулаторни условия, като предварително се поставят капки за разширяване на зениците. Прави се с апарат, който много наподобява микроскопа за обикновен преглед и обикновено отнема около 10-15мин. До окото се допира специална лупа след накапване на местна упойка. По време на процедурата не се усеща силна болка и има минимален дискомфорт, основно от премигването на лазера. Обикновено са необходими 3-4 сеанса за всяко око, за да бъде постигнат оптимален резултат.

Целта на лазерната терапия не е да възстанови вече настъпилите изменения от диабетната ретинопатия, а да се потисне тяхното развитие и да предотврати появата на нови, т.е. да се запази зрението. Една от по-новите и все по-развиващи се терапии са вътреочните медикаменти /anti-VEGF/, които се поставят под формата на инжекции. Те са показани, когато в центъра на ретината се натрупва течност в излишък /макулен оток/ и зрението е чувствително намалено. В такива случаи се изготвя протокол, който се одобрява от здравната каса и се започва лечение с последователни натоварващи дози през месец, а след това се проследява ефекта от терапията и нуждата от следващи поддържащи дози, както и интервала на поставянето им. Вътреочните медикаменти се прилагат в операционна зала в стриктно стерилни условия с местна упойка под формата на капки. Самата процедура е безболезнена и е свързана с кратък болничен престой от няколко часа.

Повечето пациенти в практиката имат нужда от двата вида лечение, за да се постигне добър контрол на диабетната ретинопатия. В случаите, когато лазерната терапия и anti-VEGF инжекциите не са достатъчни, или състоянието на пациента не позволява прилагането им, се преминава към оперативна намеса /витректомия/.

Лечението на крайните степени на диабетна ретинопатия е трудно и понякога не може да доведе до желаното зрение, съответно на преден план отново излиза превенцията и профилактиката - взимането на необходимите терапевтични мерки навреме.

Диабетната ретинопатия е едно от състоянията, при които отговорността на болните и активната им роля в проследяването и лечението е от най-голяма степен на важност – половината от лечението е в ръцете на пациента.

Какво препоръчват специалисти за намаляване на риска от развитие на диабетна ретинопатия?

–На първо място контрол на основното заболяване – спазване на назначеното лечение, редовни прегледи при лекуващия ендокринолог, проследяване на кръвна захар и гликиран хемоглобин. От значение е спазването на подходящ хранителен режим, ежедневна умерена физическа активност и редукция на вредните навици. Към препоръките спадат и редовен контрол на кръвното налягане и нивата на холестерол.

В домашни условия може да се проследява състоянието на зрението на всяко око поотделно, като при наличие на промяна се препоръчва преглед при офталмолог в кратки срокове.