15-те загинали в автобусната катастрофа днес край Своге са от Световрачене. Те са се прибирали от екскурзия от Седемте престола, когато е станал инцидента. Всички, с изключение на едно момче, са пенсионери.

На мястото на трагедията е вътрешният министър Валентин Радев, както и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Изключително тежко произшествие с много загинали. 13 са загинали на място, 2 по път към болниците. 27 са ранени в различна степен. Пътуват към 4-те болници – „Пирогов”, ВМА, „Царица Йоанна” и „Св. Анна”. Целият медицински процес е организиран”, това разказа пред журналисти здравният министър д-р Кирил Ананиев, който по-рано посети „Пирогов”

„От кръвния център ни уведомиха, че разполагат с кръв от всички групи. Това, което видях, наистина е изумително. В момента в „Пирогов” работят различни екипи. Подобно нещо не може да се разбере, ако не се види на живо”, добави той. От думите му стана ясно още, че линейки с осем от пострадалите при инцидента са тръгнали за „Пирогов”. Двама са починали на път за болницата.

„Видях най-тежките случаи, четири от тях, които се подготвят за операции. Мисля, че има опасност за живота им”, каза още министър Ананиев и добави, че тръгва към Окръжна болница, за да види каква е ситуацията там.

Междувременно от МВР съобщиха, че е разкрит „Горещ“ телефон за връзка на близките на пострадалите при тежкия пътен инцидент край Своге е отворен в ОДМВР-София. На тел. 02 982 50 39 роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

Фирма "Мобилус - 5 ООД" е собственик на автобуса, катастрофирал край Своге, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Фирмата е с валиден лиценз до 2027 година, шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит, коментираха от ведомството.

"Мобилус - 5 ООД" е регистирана през 2001 г. и има финансова стабилност.

През май миналата година фирмата е минала през комплексна проверка и не са открити никакви нарушения.

След тежкия пътен инцидент с автобуса е потвърдена смъртта на 15 души. Линейки транспортират ранените към здравни заведения, сред тях има и хора в тежко състояние.

Пътниците били тръгнали на екскурзия от Божурище към манастир "Седемте престола".

С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа, съобщи премиерът Бойко Борисов.

 

 

Ето и кадри с дрон от мястото, излъчени от Нова тв: