В горещите летни дни всеки търси място да паркира автомобила си под сянката на някое дърво и по възможност най-близо до дома си. Липсата на паркоместа от своя страна от години е наболял проблем за пловдивчани, особено когато става въпрос за малките улички в кварталите. Това пък неизменно прави шофьорите все по-изобретателни в избора на място за паркиране, като често се случва да бъдат погазвани градинки и закони.

Междублоково пространство в Кършияка, което на времето е било зелени площи, вече трайно се е превърнало в паркинг за автомобили. За това сигнализира читател на TrafficNews, който живее в района.

„Пространството между блоковете около ул. ”Седянка” 9 е пълно с паркирани автомобили, а когато превозните средства ги няма, на тяхно място се появяват гуми, които да бранят паркоместата, разказа Димитър Димитров пред TrafficNews. Появил се е дори кемпер, който е на човек, живеещ доста далеч от мястото и не се мести с дни, допълни още пловдивчанинът.

По думите му той многократно е сигнализирал институциите, но проблемът си остава, а превозните средства се увеличават. Борбата за паркиране често води и до кавги между съседите, както е станало и в случая със собственикът на кемпера.

„Многократно съм казвал на господина да не паркира, но той не разбира от дума и дори става агресивен. Напада ме с нецензурни думи и псувни и ме заплашва, сякаш местата за паркиране му принадлежат по закон”, допълни още Димитров.

Според закона в България, кемперите се считат за моторни превозни средства, подобно на леките автомобили и паркирането им пред жилищни блокове е позволено, ако се спазват общите правила за паркиране и няма местни наредби, които да го забраняват. Ако кемперът заема повече място или е паркиран за дълъг период от време обаче, това може да доведе до конфликти с другите жители или до намеса от страна на органите на реда, както е и в конкретния случай в Кършияка.