Лада натоварена с голямо количество бали сено шашна шофьорите на Околовръстното на Пловдив. Снимката е направена преди дни на кръстовището към село Първенец. На гледката се е натъкнал читател на TrafficNews, който коментира лаконично с „няма за писане, само за гледане”.

Макар, че ситуацията е по-скоро забавна за гледане, всъщност има и доста за писане. На снимката могат да бъдат забелязани няколко потенциални нарушения на правилата за движение по пътищата, които могат до доведат и до неприятни инциденти.

Първото е претоварване на превозното средство. Автомобилът на снимката е натоварен с голямо количество бали, които са над допустимата височина. Това създава риск от падане на товара върху пътя, което може да доведе до инциденти. В България има регламентирани ограничения за височината и сигурността на товара, които явно не са спазени в този случай. Според закона всяко пътно превозно средство (с ремарке или без ремарке), което с товар или без товар има по-голяма дължина от 22 метра, ширина от 2,5 метра и височина от 4 метра трябва да се обозначи с табела "Извънгабаритен товар".

Второто нарушение е неправилно обезопасяване на товара. Видно от снимката въжетата, които държат балите, изглеждат недостатъчни за осигуряване на стабилността на товара. Неправилно обезопасеният товар е опасност за останалите участници в движението.

Следващото нарушение, е възможно възпрепятстване на видимостта. На снимките се вижда, че автомобилът няма странично огледало, а размерът и начинът на подреждане на балите ограничат видимостта на водача назад към пътя, а също така и на останалите участници в движението. Това е предпоставка за възникване на инциденти.

Тук е мястото да кажем, че автомобилите не са предназначени за превозване на такъв вид товар и тези нарушения не само, че застрашават безопасността на шофьора, но и на всички участници в движението. В случай на инцидент, отговорността би паднала върху шофьора на този автомобил, или върху собствениците, ако те са различни лица.