Ако детето ви си хвърли опаковката на улицата ще бъде ли приемливо за вас ? Ако съседът ви си изсипе боклука в парка ще бъде приемливо за хората? Отговорът на тези въпроси е реторичен, но друг продължава да буди недоумение: Защо е приемливо хората да си изхвърлят цялата стара покъщнина до контейнерите?

Читател на TrafficNews ни изпрати кадри от ул. „Полковник Бонев", която не се намира далече от 3 РУ, а освен това се води „скъп квартал“. Въпреки това ситуацията ежедневно е такава, като на снимките.

„Ей така в "лукс" си живеем ние в " широк център"-  мръсно, гнусно и миризливо. С кеф да си пиеш кафето и да се радваш на пейзажа. Най важното за нашия район е как да се глобява за неправилно паркиране, а не за кочината, която се създава. Каква е работата на общинска полиция, не трябва ли да глобяват и за неправилното изхвърляне на боклук или само колите трябва да го отнасят?“, пита пловдивчанинът.

В действителност до този момент Община Пловдив губи битката със замърсителите, защото все още подходът е „мек“. През последните месеци постоянно се правят кампании, премахна се графика за прием на такъв тип отпадъци, но резултатът е един и същ.

„Почистването и изхвърлянето“ на такъв тип покъщнина на регламентирани места струва пари. Поне 100 лева ще трябва да се плати за превоза до там и поради това хората смятат, че е нормално да си хвърлиш отпадъците до контейнерите. В момента обаче, в който замърсителя знае, че ще бъде наказан от 200 до 500 лева за такъв тип действие, той едва ли би се замислил да си изхвърли така боклуците.

Пътят за справянето с този проблем е един – масово налагане на глоби, реален  контрол и обществена нетърпимост. Всичко друго би довело до същата гледка и то във всички краища на града.