Съвременно изкуство или кич? Този въпрос вероятно си задават много от жителите на Самоков и туристите, които минават през планинския град и виждат  прочутата Голяма чешма. Архитектурният паметник  е „опакован“ в сини ленти, които вятърът развява. Втрещен от новата визия на чешмата, читател на TrafficNews.bg изпрати снимка.  Според местни жители фейслифтът е направен по проект , за който местната община е платила 3 000 лева. Ресните са поставени преди седмица.

Оставяме оценката на художествената стойност на критиците, а дали парите са много или малко ще решат местните данъкоплатци. И самоковци, и гостите на града, обаче са доста резервирани към вида на любимата си чешма.

„Прилича на гигантска мухоловка!“ коментира един от минувачите.

Голямата чешма е една от архитектурните забележителности на градчето. Построена е преди пет века, а години наред пътуващи кервани, търговци и занаятчии утолявали жаждата си с кристално-чистата планинска вода от течащите  десетина чучура. Сводовете й  са в мавритански стил, била е център на самоковската чаршия. Когато през 1662г., през Самоков преминал керванът на османския пътешественик Евлия Челеби, всички благословили емина на султанската кухня Мехмед ефенди, чието блоговоление разрешило строежа на чешмата две години по-рано.

 Евлия Челеби останал толкова възхитен от Голямата чешма, от нейната архитектура – широк покрив и кубе с устремен към небето шпил, два фонтана за птички и красивата каменна клетка, че прославил символът на Самоков в своите пътеписи.

На  западната стена на чешмата  е монтирана и зенгия, която според легендите била   каменната обица на Крали Марко. Всеки жител на малкия град знае, че който пие от кристалната вода на Голямата чешма се връща отново в Самоков или остава завинаги там.

Къде е границата между авагангардната идея и лишения от стил и съдържание продукт, в който няма логичност, хармония и симетрия?  Защо е необходимо духът на едно произведение на изкуството да се погубва в шарена опаковка? Казват , че времето е най-верният съдник. В този случай обаче едва ли то ще бъде фактор, тъй като е малко вероятно ресните да преживеят есенните дъждове.

TrafficNews.bg