Жители на село Черноземен утре ще блокират пътя Пловдив- Карлово.  Те протестират срещу проведените избори в селото и искат касирането им, заради нарушена процедура.  19 гласа делят  победителката Тоня Христозова от другата кандидатка – Мария Цънцарова.   Христозова, която управлява Черноземен вече  2 мандата , спечели трети с подкрепа от 53 % . Жители на селото обаче са категорични, че това е станало с участието на външни хора, които са регистрирани през  април , за да подкрепят кметицата.

Така само за няколко дни селото е нараснало със 78 души и гласоподавателите са станали  382-ма.

„Това е възмутително. По този начин се подменя вота на местните хора. Някой идва, гласува и си отива, неясно как мотивиран, а следващите четири години ние пак ще тънем в кал и мизерия“ коментира Веселина Лучева от Инициативния комитет за спасение на Черноземен.  Тя е категорична, че през последните 8 години в селото не е сложена една плочка, а селото е потънало в кал. 

Веднага след като разбрали какъв е резултатът от изборите, те организирали комитет, наели адвокат и са събрали 147 подписа. Подписката , заедно с жалбата на местните хора, ще бъдат внесени в прокуратурата.  Те настояват за проверка на удостоверенията, издадени за гласуване. "На миналите избори не взехме мерки, но сега сме категорични , че няма да оставим нещата" заяви Цънцарова. 

Подозрително обстоятелство  в конфликта е , че списъците с гласоподавателите са били свалени още преди приключване на изборите и прибрани.  

„Няма никакво основание да се иска касиране на изборите. Още преди 25 октомври в цялата община бе направена проверка за регистрациите и в Черноземен не бе открито нито едно нарушение.  Изборният ден мина спокойно, при висока избирателна активност, а протоколът е подписан от всички членове на секционната избирателна комисия“ коментира за TrafficNews.bg кметицата Тоня Христозкова. Според нея проблемът с лошата инфраструктура се крие в оскъдния бюджет на селото  и немарливостта на местните хора.

„Не може кравите да минават през селото, да зариват улиците в тор и после да искаме да ни е чисто. Кметството няма нито един работник, защото нямаме пари. Като искаме да ни е чисто- трябва и ние да пазим“ заяви Христозова. Според нея опонетката й Мария Цънцарова не може да преглътне горчивия хап от загубата и затова буни селото. 

Тоня Христозкова преди година влезе в националните новини с борбата си да възстанови старата църква в селото. Така и не успя да реализира проекта заради сблъсъка си с Пловдивската митрополия. Кметицата е известна като върла метълкаи футболен запалянко. 

Протестът е насрочен за 17 часа. 

TrafficNews.bg