Вторият по големина производител на водка в света и най-голям в Русия - Roust Corp, е подал молба за влизане в процедура по несъстоятелност. Собственик на регистрираното в Манхатън дружество е руснакът Рустам Тарико. Той е подал молба до съда на 30 декември, пише RNS.

Като мотиви към молбата холдингът изтъква обезценяването на активите, ограничения за внос и износ и нелоялна конкуренция. Казва се, че бизнесът на Roust Corp. е засегнат от черния пазар, намаляването на възможностите за привличане на финансиране в Русия, девалвацията на валутите в няколко страни и забраната за доставки към Украйна.

„На развитието на компанията повлияват макроикономическите условия, които не са под контрола й. Компанията е изправена пред недостиг на ликвидност и високи лихви”, - каза ръководителят на Roust Гранд Винтертон.

Портфолиото на компанията включва марките водка „Руский стандарт”, „Зеленая марка”, „Парламент”, „Талка” и Zubrоwka.

Целта на процедурата е да се преструктурира дълг в размер на 1.14 млрд. долара. Близо половината от това задължение е заради придобиването на полския производител и дистрибутор на алкохол Central European Distribution Corporation (CEDC) през 2013 г. Тогава полската компания имаше просрочено облигационно задължение в размер на 1.3 млрд. долара. При офертата за придобиване Тарико представи план за преструктуриране, съдът го одобри, а в резултат на това дългът бе намален двойно, а Roust Trading Ltd. получи 100% от CEDC. Притежателите на облигации получиха 172 млн. долара в брой, а останалата част от сумата на дълга е била предоставена от кредитни известия с падеж през 2016 г. и 2018 г.

През ноември 2016 г. Roust обяви, че е съгласувала плана за преструктуриране на дълга си . Планът предвижда увеличаване на капиталa с над 500 млн. долара. Сделката ще доведе до намаляване на съществуващия дълг на Roust с около 462 млн. долара, както и цели да повиши допълнително акционерния капитал в размер на 55 млн. долара.

Гледайте обзора на деня на TrafficNews.bg: