Лятото е чудесен сезон, не само за ваканция, но и за попълване на гардероба. Още е юли, очакват ни три топли месеца, а в бутиците и аутлетите в Европа цените вече са наполовина. Въпреки по-високия си стандарт европейците не пропускат нито зимните, нито летните намаления. Някои дори са толкова вманиачени, че първите дни на разпродажбите в големите магазини, пазаруването прилича на истинска вакханалия. По време на сезонните намаления, когато започва голямото разчистване на магазините от стари колекции, човек може да се сдобие с качествени и хубави неща на двойно, тройно, че понякога и петорно по-ниски цени.

Българите с възможности отдавна не разчитат на псевдонамаленията в местните молове и предпочитат да съчетаят една кратка екскурзия до някоя от европейските столици с обиколка на местните аутлети. Повечето турагенции предлагат цели шопинг турове, но няма проблем човек и сам да си организира една приятна екскурзия, връщайки се с подновен гардероб. Юли и август са месеците, в които летните намаления са в разгара си.

Ето и най-популярните шопинг дестинации:

Париж

Излишно е да напомняме, че Париж е световната столица на модата. Там са съсредоточени централите на едни от най- известните марки -  Christian Dior, Yves Saint Laurent, Chanel и Louis Vuitton. Популярната “лъскава” улица “Шан-з-Елизе”, Галери Лафайет, "Прентан" са местата, където ще намерите колекциите, които миналата година сте видели по Fasion TV. Малките бутици в Маре, Монмартър и Латинския квартал обаче крият истински богатства. 

Един от най-старите магазини в Париж е пететажният “Ла Самаритен” - в него може да се намери всичко на по-ниски цени. 

Милано

От 25 юни започват намаленията в меката на италианската мода Милано и продължават до края на август. Цените падат с от 30 до 70 процента. Това е най-удобния момент да се снабдите с чанти и обувки. 

В магазин Rinascente в центъра на града има щандове на всички големи марки. Около него са и представителните магазини на “Прада”, “Армани”, “Ескада” и “Бос”. На търговските улици Buenos Aires и Grande Napoleone пък са магазини с маркови стоки, значително по-евтини от тези в България. 

Друго препоръчително място за шопинг е 10 Corso Como. Търговският център предлага уникални дизайнерски облекла, чанти, обувки и книги, всички в унисон с тенденциите от Vogue. Цените са високи, както може да се предположи за търговски център от този ранг, но в съседство има друг комплекс, който е за простосмъртни. 

Интересни находки можете да намерите на прочутата улица “Монтенаполеоне” и нейните разклонения. 

Рим

Рим също е популярна дестинация сред шопинг маниаците. Най-известната търговска улица е Via Condotti, която е модният център на града още от далечната 1905 г., когато врати отваря ателието на Bulgari. Освен него днес тук са магазините на Valentino, Zara, Armani, Hermes, Cartier, Louis Vuitton, Fendi, Gucci, Prada, Chanel и Dolce & Gabbana. А Via Borgognona, Piazza di Spagna, Via Bocca di Leone, Via Tomacelli, Via Mario dei Fiori и Via Belsiana са улиците, където можете да намерите марки от най-различен ценови клас. 

Популярно място за шопинг в Рим е районът около фонтана Треви. Там, разбира се, можете да похапнете и от прочутото джелате /сладолед/.  Ако сте успели да докопате златната кредитна карта на съпруга си, вашето място е Via Veneto - най-луксозната улица в Рим.

Мадрид

Испанската столица също предлага интересни възможности. В квартал Salamanca  ще откриете дизайнерски магазини и кокетни бутици, в Chueca - модерни стоки на достъпни цени и много обувки, в Princesa и Cuatro Caminos - разнообразни предложения на световнте вериги. Една от най-подходящите улици за шопинг е Calle Hortaleza, а ако все пак не искате бюджетът ви да пострада много, изберете района Arguelles (до Университета).

Не пропускайте и Nest Boutique, тъй като в този магазин има подаръци за всеки. Ако все пак се интересувате от нещо по-нестандартно, тогава най-подходящото място за Вас е Fuku, чиито продукти са интересна смесица от ретро стил и съвременна мода.

Барселона

Ако сте успели да видите Саграда фамилия и останалите шедьоври на Гауди, можете с чиста съветст да направите и една обиколка по магазините. Най-известните райони за пазаруване в централната градска част са Passeige de Gracia, улиците Carrer de la Portaferrissa, Carrer de la Boqueria и Carrer de Ferran (в центъра на Стария град Barri Gotic), а също и районът около Placa de Sant Josep Oriol.

Летните разпродажби започват в средата на юни и са до края на август. Тогава намаленията достигат до 75%.

Лисабон

Макар, че пътуването до столицата на Португалия е малко сложно начинание, тъй като от София няма директни полети, приключението си струва. Бутиците с нестандартни предложения, се редуват с лъскавите витрини на световните марки. И със забележителностите, разбира се. Това е мястото в Европа, където можете да намерите качествени кожени изделия - чанти, обувки, куфари на изключително изгодни цени.

Тук са и едни от най-големите търговски центрове в Европа, които предлагат безкраен избор от стоки. На открития пазар Feira da Landra пък можете да се спазарите за почти всичко. Най-добрият район за пазаруване в града е пешеходната зона между Pracado Comercio и LargoS Domingos. Там са съсредоточени голямо количество луксозни магазини на световните марки. Ако наистина искате да похарчите доста, отидете на Avenidada Liberdade.

Местни стоки можете да намерите в квартал Байло Алто. Магазините от световноизвестната испанска верига El Corte Ingles са навсякъде. Не бива да се пропуска и “Коломбо”.

Виена

Най-модерните шопинг улици в австрийската столица се намират в центъра на града около катедралата Stephansdom – улици Graben, Karntnerstrasse, Mariahilfer Strasse и около Neubaugasse. Наред с известните имена от модните подиуми ще намерите и традиционни магазини за кристал, изкуство и занаятчийски творби. 

Най-дългата от всички търговски улици е Mariahilfer Strasse, която води до Technisches Museum Wien. Ако не сте се натоварили с много чанти, точно тази улица ще ви отведе до зоологическа градина, дворецът Schonbrunn, галерии, музеи, църкви, театри (Schlosstheater и Reimund Theater), ресторанти, кафенета, барове и клубове и прекрасна гледка към Gloriette, събрали духът на Хабсбургите. Любителите на декорацията, аксесоарите за дома, био-козметични и био-хранителни продукти, може да посетят магазините по Hietzinger Hauptstrasse.


В западна Виена Auhofcenter е най-мултифункционалният търговски център. Разполага с огромно разнообразие международни марки. 

Danube Centre Намира се на 3 км от центъра на Виена, като този мол е един от най-големите и разнообразни центрове за пазар в града. Гордее се с над 260 магазина и включва развлекателен център, кина и център за отдих. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg