Носенето на медицинска маска върху носа и устата през грипния сезон или при висока концентрация на прах във въздуха е една от честите препоръки, които се дават за предпазване в тези случаи. И действително все по-често се виждат хора по българските улици с такива. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.

"Дневник" попита трима национални консултанти към здравното министерство доколко тези маски наистина имат ефект и при какви условия. Краткият отговор и на тримата беше: отчасти.

Оказа се, че популярните евтини маски могат да помогнат повече срещу вирусите и по-малко срещу някои от замърсяванията в атмосферата, при това само ако се сменят редовно. Попитахме специалистите също и какви са другите начини за предпазване, особено срещу замърсения въздух, който за разлика от грипа, е целогодишна заплаха.

Проф. д-р Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия
Началник на Клиниката по белодробни заболявания на Военномедицинска академия

Частичен е ефектът от маските и за да има такъв трябва често да се сменят – през два-три часа. Трябва по няколко маски човек да си носи в джоба, с една не става. Ефектът не е пълен, защото не можеш да носиш маска през цялото време и тя не улавя най-фините частици. От маските има смисъл доколкото обират големите прахови частици, предпазват от големите капки и вирусите, пренасящи се в тях, но само толкова. Повече смисъл има да се носят в инфекциозна среда – в поликлиника или болница например, когато искаме да се предпазим от инфекции от околните.

Борбата срещу мръсния въздух не може да става с маски. Трябват мерки на държавно ниво, политика на министерството на околната среда и другите отговорни. Всичко останало е дребно и неефективно и смятам, че носенето на маска е частичен и несериозен съвет. Ние дори няма как да предвидим кога да ги слагаме – как да знаем, че утре ще има голямо замърсяване, като за него ще съобщят медиите след два дни?

В дни на голямо замърсяване е по-добре да не отваряме прозорците и да не допускаме мръсотията вътре. Добре е изобщо да не излизаме, да си стоим у дома, ако е възможно. Особено много важи за болниците и болните хора.

Проф. д-р Тодор Попов, национален консултант по клинична алергология
Началник на отделение "Респираторна алергия и атопия" в Клиниката по алергология на "Александровска"

В Далечния изток се носят маски срещу замърсения въздух, виждаме ги в репортажите, но за да имат ефект тези маски те трябва да имат специална конструкция. Имат значение слоевете на маската, има ли някаква влага, която да абсорбира частиците и т.н. Нашите еднодневки, които издържат даже по-малко от ден, имат много малък капацитет – това, което могат да задържат е малко и за кратко време.

При тежки ситуации по-добре с тях, отколкото без тях, но когато говорим за токсични ефекти и газове във въздуха, тези маски не вършат никаква работа, защото газът минава през тях без да се спира от нищо. Те имат някакъв ефект по отношение на частиците, които могат да бъдат алергени, или вируси и бактерии, най-общо – микрооранизми. Доколко вирусите могат да бъдат спрени от тези маски също е под въпрос.

За ограничаване на вредата това, което правят хората по света, е да се затворят вкъщи, когато има съобщение за високи концентрации на токсични газове, а всичко останало е държавна политика – да се намалят всякакви вредни емисии, да се облагороди средата. Майката природа е тази, която може да ни помогне.

Доц. д-р Иво Петров, национален консултант по кардиология

Началник на отделение "Кардиология и ангиология" в "Сити Клиник"

Маските са ефективни донакъде и не само донякъде, а и до време. Маската за няколко часа не само, че вече не е ефективна, а може и самата тя да се превърне в източник на зараза. Защото частиците, които са били филтрирани от нея и са носители на бактерии, се задържат вблизост и от един определен момент нататък вместо да ни предпазва, маската може да ги улесни да влязат в нашия организъм. Така че тези маски трябва да се сменят редовно, за да са ефикасни.

Абсолютно е недопустимо някой да си носи маската, да я свали и да я остави някъде, и след това да си я сложи отново, защото от повърхността и ръцете може да поеме още микроорганизми.

Предпазване би било, и е най-лесно да се каже, разбира се – да не си в замърсена среда. В никакъв случай не трябва да се стои дълго време в затворено пространство, където има отделяне на вредни вещества и сажди, т.е. да се осигури добра вентилация на помещенията, които се отопляват на дърва например.

Очаквайте скорор в "Дневник" мнението на националните консултанти по проблема със замърсяването на въздуха, как влияе то върху здравето, кои са рисковите групи хора и какво може да се направи.

TrafficNews.bg