Петнадесетгодишната Мария Звездева, която предотврати катастрофа на тролейбус в Стара Загора, след като направи изкуствено дишане на припадналия зад волана шофьор, се срещна с мъжа, когото спаси. Развълнуваният Филип дойде лично в училището, за да благодари на своята спасителка.

"Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх, аз му отворих устата и извадих езика от гърлото му", разказа пред "24 часа" момичето, което учи в 9 "в" клас и тренира плуване.

То започнало да успокоява мъжа с думите, че сигурно е преуморен от работа и потърсило вода, за да го напръска с нея.

"Карам тролейбус от 18 години. На тръгване от последната спирка всичко беше нормално, шегувахме се с кондурката. На спирката до бившия ресторант "Тракия" в квартал "Кольо Ганчев", както обикновено, се качиха група ученици от Спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Внезапно, малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата - добре, че наблизо не е имало други автомобили и не съм ударил никого. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен и ми бъркаше в устата, за да ми извади езика", разказа на свой ред шофьорът Филип.

После личният му лекар казал, че в оня момент бил доближил двете граници на кръвното си налягане и затова припаднал. Леко била повишена и кръвната му захар.
Въпреки инцидента в понеделник след обяд Филип Точев пак пое смяната си като шофьор на тролейбус номер 2 по линията Мототехника - стадиона в Стара Загора. Преди това той се отби до училището, за да благодари лично на Мария. Но закъсня за импровизираното тържество, на което директорът на Спортното училище Димо Неделчев връчи похвална грамота на своята ученичка.

Мария е много добре дете, споделиха за нея и от интерната за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия" в Стара Загора, където момичето живее, тъй като майка му не може да се грижи за него.

Шофьорът Филип Точев е ерген, но обеща пред "24 часа" един ден, когато вдегне сватба, непремено да покани Мария Стоилова за шаферка.

Още за смелата постъпка вижте ТУК

TNS.bg