Кучето Мима, чиито крака бяха отрязани от неизвестен садист в Дряново преди пет години, днес сутринта е починало в Германия, научи TrafficNews.bg. Клетото животинче, което се превърна в символ на борбата срещу насилието над животните, е издъхнало от рак в съня си.

На 23 април, в 7 часа сутринта, нашата обична Мима почина в съня си.В последната година тя беше болна от рак, който метастазира в белите й дробове.Предната вечер милата душица с нищо не е показала, че края й е близо. Днес е пожелала да излезе в двора и е заспала на одеалцето си, за да не се събуди никога повече. 

ПОЧИВАЙ В МИР, МИЛО ДЕТЕ!

 пише във фейсбук  Джулия Стюарт.

Преди пет години Мима е домашно куче в град Дряново и живее нормален за дворно куче живот до момента, в който неизвестен „човек" не решава да упражни върху нея жестоките си способности.

Собственикът на Мима не живее в Дряново постоянно и за първи път в началото на март месец 2010г. намира кучето с един отрязан крак. Предполагайки, че се е наранила случайно, тъй като е свободна да се разхожда навсякъде докато го няма, той все още не разпознава надвисналата над нея опасност. Седмица по-късно, синът му Добромир Дончев я намира в безпомощно състояние, в локви кръв - с прехапан от ужас език и в шок от случилото се, а именно - и четирите й крака са отрязани!

Мима оцелява единствено благодарение на бързата лекарска намеса - раните й са обработени и зарастват, но тя не може да ходи и лежи по гръб и на една страна. Кучето е в ужас от преживяното, а мнението на лекарите е, че крайниците й са били отрязани с нож, тъй като кожата й на места висяла свободно.

Потресени от случилото се, хората от селото започват да събират подписка и да търсят възмездие. Стопаните й недоумяват с какво тя би могла да предизвика стореното - тя е социално и мило куче. Добромир Дончев подава сигнал в полицията и до различни организации и медии, търсейки тяхната подкрепа.И до момента няма доказателства кой е извършителя на това варварско деяние, а виновникът не е наказан.

Кучето се превръща в символ на подновената борба за инкриминиране на проявите на особена жестокост към животните. Следват и промени в законодателството, касаещи случаите на насилие върху животни. Случаят шокира хората и извън границите на България.

Мима отива в приемен дом при Виолета Добрева от Русе. Грижите за нея се поемат от Сдружение "Грижа и подслон за всеки" и Мима е обгрижвана с много любов в домашни условия.

На 16 април 2010 тя заминава за Германия, където за нея се грижи госпожа Ева Линкогел. Цялото лечение и престоя  са под надзора на организацията Deutsch-Bulgarische Straßentier-Nothilfe. Лечението й се извършва в специализирана клиника в Мюнхен като протезирането е направено от известния протезист Дитер Пфаф. Мима остава да живее в приемно семейство в Германия и прекарва последните си години сред хора , които я обичат и се грижат за нея. 

По- късно в портала YouTube  бе публикуван клип с първите стъпки на Мими. 

 

TrafficNews.bg