Марк Зукърбърг, основател и собственик на социалната мрежа Фейсбук, възнамерява да приложи лична санкция срещу Русия, съобщава електронното издание Всемвед, цитирайки американската информационната агенция Associated Press.

Зукърбърг заявил, че възнамерява да премахне възможността да се пише в руския сегмент на Фейсбук, и призовал и другите социални мрежи, на първо място Туитър, да последват неговия пример.  Четенето като опция засега няма да бъде спирано. „Това безусловно ще бъде от полза за World Wide Web, защото ще лишим московските тролове от възможността да пишат глупости”, казва още милиардерът.

Мотивите за санкцията обяснява самият Зукърбърг: „ Малко са тези, които знаят, но нашият род по майчина линия, е от Уман /град в Украйна-б.р./,  а аз, макар и да не съм силно вярващ, но няколко пъти пътувах инкогнито до Уман за празника Рош-Ашана, и считам Украйна за своя втора родина. Затова не мога спокойно да гледам какво прави Русия в Крим и Донбас. Освен това, когато отидох в Русия и общувах с президента, струва ми се че тогава беше Медведев, той ме настъпи по крака и даже не се извини, затова смятам, че той го направи нарочно. Така се държат диваците и невъзпитаните хора”.

Очаква се деактивирането на услугата  да влезе в сила от 15 април.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че Microsoft и Apple са в преговори за забрана на потребителите от руския сегмент да ползват латиницата.

бел. ред. (Припомняме, че в Русия имет алтернатива на социалната мрежа Фейсбук - vk.com)

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg