Тази година така нашумелият житен режим на учителя Петър Дънов започва на 23 януари (сряда), а не както обикновено през месец февруари. 

Тогава Слънцето ще е навлязло в тропическият знак на Водолея, а Луната ще е започнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата - Дева. Така целият режим ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване на организма. 

С всяка година, уникалната диета намира все повече привърженици, които минават на десет дневния житен режим на учителя, като целта не е сваляне на килограми, а намиране на душевно спокойствие. 

Въпреки че реално погледнато 10 дни не са чак толкова дълъг период от време, за голяма част от нас е трудно да променим хранителните си навици. За да успеем да достигнем 100 процента успеваемост, най-важно при изпълнението на режима са спокойствието и търпението.

Той неправилно се смята за диета и целта му е да ни детоксикира от всички насъбрани физически и емоционални лоши натрупвания. След приключването му ще се чувстваме по-жизнени, по-енергични и изпълнени с положителни емоции.

Продължителността му е 30 дни - 10 дни подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване. Захранването е изключително важно за тялото ни, тъй като го подготвя за прием на нормална храна, без да стресира огранизма. 

Водата е от изключителна важност при изпълнението на житния режим. Препоръчва се тя да бъде преварена и трапезна и дневният й прием да не е по-малко от литър и половина. Избягвайте да пиете вода от чешмата. 

Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти.

Как протича житният режим?

Още от вечерта измийте 100 града жито, сложете го в термос и го залейте с вряла вода. На сутринта, половин час преди закуска, изпийте житената вода, като добавите към нея мед и лимон.

Самата течност се „дъвче”, тъй като висшите духовни центрове в мозъка се хранят с веществата от устата. На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”. 

Разделете покълналото жито на три равни части – по 1/3-та за сутрин, обед и вечер. След половин час се изяжда 1 ябълка, след половин час  - 1/3 от житото и накрая след половин час се изяждат 3-те ореха.

Обед и вечер спазвате същата последователност на приемане на храните през половин час, като за препоръчване е вечерното хранене да приключи до залез слънце или до 18.30 часа.

По време на поста черупките и обелките трябва да се събират, за да се заровят на чисто място, след приключване на режима. 

На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. 

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”. С нея се прави отпостване от режима. 

Тя се приготвя по следния начин: В половин  или един литър студена вода  се слагат  да се сварят три средно големи обелени картофа. Във водата не се добавя нищо друго – нито сол, нито морков, нито лук. След като се сварят картофите, преди консумация, може да добавите ситно нарязан магданоз и малко лимон. Супата се консумира от обяд до вечерта на 10-тия ден от същинската част на режима.

Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб и т.н.

Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. 

През цялото време от изпълнението на пречистващата диета е важно да бъдем позитивни и да не допускаме лоши мисли да се прокрадват в съзнанието ни. Това е още един добър повод да се извисим физически и духовно. 

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” 

Петър Дънов