Често ви се дояжда сладко след хранене, нали?

Доктор Джен Наш, клиничен психолог, изучаващ хранителното поведение, твърди, че не бива да се корим за това. Предпочитането на сладки храни е заложено еволюционно, тъй като при киселите или горчивите е по-голяма вероятността да са отровни.

Диетологът Фиона Хънтер отбелязва на свой ред, че сладкото е давало необходимата енергия за оцеляване, когато е бил налице дефицит на храна. Захарта стимулира освобождаването на допамин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Често сладките храни се асоциират с утешение. Това разбиране изхожда от детските години, когато в моменти на лошо настроение майката поднася гърдата си, за да успокои детето.

Ние може да консумираме сладко след хранене, без да се замисляме как тази практика е навлязла в културата ни и се е превърнала в навик. С възрастта обаче подобна практика може да стане вредна, пише Daily Mail.

За да преодолеем влечението си към сладкото, специалистите съветват да съчетаваме в храната пет вкуса: сладък, кисел, солен, лют, горчив. Ако всичко е балансирано, то ще ни е достатъчно. Те уверят още, че по-рано хората обикновено са се хранили в компанията на други хора, а сега често преглъщаме залък след залък пред телевизора и сами. Със сладките храни се опитваме да запълним празнотата.

Експерти съветват да се стараем членовете на семейството да ядат заедно. Отстранете устройствата.

Нерядко сладките храни са част от деня ни, защото представляват най-достъпното и просто възнаграждение. Ежедневието е изпълнено с ангажименти и задачи. А сладката храна е на една ръка разстояние

Поради това психолози съветват да открием друг начин да се възнаграждаваме. Например като си купим козметика или нещо друго, от което не се дебелее и не се разболяваме.