Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, но през последните 20-ина години расте дялът на младите хипертоници, дори и случаите сред деца. Това обяснява защо над 1,5 милиона българи редовно си мерят кръвното вкъщи. Често обаче го правят погрешно или се ръководят от остарели граници за нормалните стойности, показва опитът на лекарите, съобщава "24 часа".

В миналото за нормално се смяташе артериално налягане 120/80 мм живачен стълб, в последните години тази мярка се промени значително и за хипертония при възрастния човек говорим, когато трайно се отчита налягане над 140/90. Тези таргетни стойности бяха доказани с множество изследвания и вече са стандарт. Това обясни д-р Снежа Бахарова - Рашидова, лекар в “Пирогов” с 2 специалности - по кардиология и по вътрешни болести. Човек не може сам да си постави диагноза, трябва да се произнесе лекар. Той ще реши и дали се налагат лекарства или може първо да се опита ефекта на диета, разходки, спорт, спиране на цигарите, намаляване на алкохола.

Всяко мускулно напрежение води до повишаване на стойностите на кръвното, затова човек трябва да си даде поне 5 минути покой преди и по време на измерването. Няма да е реално отчитането и след тежки упражнения или физически труд, ако човек наскоро е пил кафе или е пушил. За точно отчитане на артериалното налягане е важна и позата - човек трябва да е легнал или да е седнал с крака, опрени на пода и облегнат гръб. Най-добър вариант е измерването на мишницата. За предпочитане е маншетът да се поставя на голо, плътно прилегнал, 2-3 см над лакътната сгъвката - горе-долу на нивото на сърцето. За по- точно отчитане стремежът е маркучите да минават през средата на ямката.

Първият чут тон по време на “изпускането” на въздуха от маншета е систолното (“горното”), налягане, а когато след това тоновете станат недоловими, се отчита диастолното (“долното”) налягане. Първото е налягането в артериите, докато сърцето се свива, за да изпомпва кръвта. По- ниското число отразява налягането в съда, докато сърцето “почива” между 2 свивания. Единично измерване на/над 140/90 не означава автоматично хипертония, за проблем се говори, когато се потвърди при многократни измервания на една и съща ръка, при многократни измервания с един и същи апарат, уточни кардиологът.