Замисляли ли сте се как начинът ни на хранене влияе на настроението ни?

Може би сте забелязали, че някои храни ви правят щастливи, опитването им доставя удоволствие, а след други - се чувстваме тежки и дори раздразнителни.

Е, в това няма нищо чудно, защото някои храни, особено преминали обработка, причиняват депресия.

Както се досещате, през колкото повече процеси минава една храна: пържене в мазнина, печене със сол, толкова повече се променя съставът й.

Затова учените съветват по възможност да ядем прясна храна, защото в нея естествените съставки, полезни за нашето здраве - и добро настроение, се съдържат в най-големи количества.

Ето кои храни да избягваме, за да нямаме проблеми с люшкания в настроенията:

Солените ядки: те съдържат прекалено високо ниво на мононатриев глутамат, който води до главоболие, а прекаляването причинява смяна на настроенията.

Бяла захар: тя вдига рязко нивото ни на енергия, но също така, ефектът й е толкова краткотраен и новото спада толкова рязко, че когато това се случи, чувстваме раздразнение.

Обработени меса: шунки, колбаси. Те съдържат прекалено много нитрати, които могат да повлияят на хормоналния ни баланс и на настроението ни.

Газираните и енергийните напитки: те съдържат много въглехидрати. Ефектът е подобен на този на захарта, рязко вдигане на настроението, след който следва рязък спад. 

Млечен шоколад. За съжаление, захарта, която той съдържа може много лесно да ни пристрасти и липсата на "дозата" да ни направи изнервени, дори неприятни за околните, пише Vesti.bg

Чипсове, солени снаксове: те съдържат мастна киселина, която може да блокира произвеждането на хормона на щастието.