Слушането на музика е пряко свърлзана със здравословното хранене. Учени установиха, че когато музиката е силна, хората по-често поръчват вредна храна и се хранят нездравословно. На тиха музика вероятността клиентите да изберат по-здравословна храна, например салата, е по-голяма, пише Дейли Мейл.

Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата. По-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира, децибелите въздействат и на сърдечния ритъм. Затова при силна музика на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи.

За изследването е направен експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела. Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20% повече от клиентите на заведението.