Чувствали ли сте се някога неудобно от това, че тялото ви отделя пот с неприятна миризма? Докато нашата миризма е основно диктувана от генетиката, тя може да бъде причинена и от храните и напитките, които консумираме.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Дали полагаме достатъчно добри грижи за нейното здраве и красота? Продължителното излагане на слънце, вредните навици, неправилното хранене, стресът, недоспиването, дефицитът на определени хранителни елементи, са само част от факторите, които я правят вяла, увеличават риска от преждевременно стареене.

Орехи

Ако искате да поддържате кожата си здрава, сияйна и млада, важно е в менюто си да включите и сурови ядки. Орехите съдържат всички витамини от групата В, които забавят стареенето ѝ. Хапвайте орехи и за да осигурите на кожата си витамин Е, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Червени чушки

Сладките червени чушки са с високо съдържание на витамин С. Антиоксидант, който се бори свободните радикали и поддържа кожата млада. Витамин С е важен и за синтеза на колаген, който е от съществено значение за еластичността и гладкостта на кожата. Чушките имат и противовъзпалителни свойства, които намаляват риска от подуване, подпухване, появата на вяла кожа. Тези 13 храни са задължителни за всички, които борят килограмите

Киви

Богатото на хранителни вещества киви, е една от полезните храни за вашата кожа, тъй като освен витамин С, ще ви осигури и важният витамин Е. Този витамин е естествен овлажнител и подмладяващ агент за кожата. Кивито е отличен източник на диетични фибри, които спомагат за елиминирането на голяма част от токсините в тялото.

Тиква

Тиквата е чудесна храна, която помага да поддържаме добра форма и храносмилане. Редовната ѝ консумация ви осигурява витамини, минерали и антиоксиданти. Калий и витамини А и Е са само част от ключовите елементи, които правят кожата по-здрава. През есенно-зимните месеци е от особено значение начинът на хранене. Добавете към менюто си тиква и се радвайте на красива кожа.

Домати

Доматите са отличен източник на ликопен, който по естествен начин предпазва кожата от увреждането от UV лъчите. За да се възползвате от ползите на ликопена е важно да хапвате доматите свежи или да ги обработвате съвсем малко термично. Други важни хранителни елементи съдържащи се в тях са витамини К1, С, А, калий, калций, магнезий.

Авокадо

Авокадото съдържа антиоксидантите лутеин и бета каротин, които правят кожата по-мека и я поддържат еластична. Осигурява ѝ витамини А, Е, F, D, и витамини от група В, магнезий, калий, желязо, фосфор, манган, калций, натрий, йод, пише Блиц. Не на последно място, мононенаситените мазнини в него подобряват външния вид на кожата, като спомагат за „ремонта“ на увредените кожни клетки, редуцирането на излишния себум.