Родителите на над 440 деца са отказали да ги имунизират през изминалата година. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев, на въпрос относно обхвата на задължителни имунизации и реимунизации в страната, цитиран от БГНЕС. 

Министърът цитира данните на Националния център по обществено здраве и анализи, според които относителният дял на малчуганите, които не са имунизирани или реимунизирани заради отказа на техните родители или настойници, е между 0,07 и 0,74 % за 2017 г. Това прави между 46 и 449 лица. 

Броят на отказите намалява с  нарастване възрастта на децата, посочва Ананиев и изтъква като основна причина за неимунизираните дългосрочната миграция на деца, включително и на родители, които не са определили попечител на оставените за отглеждане в България непълнолетни деца, както и установени медицински противопоказания.

„С цел повишаване на имунизационния обхват в детска възраст през 2017 г., министерство на здравеопазването разпореди издирване на всички деца без проведени имунизации срещу морбили, с приоритет децата до 5-годишна възраст, както и на необхванатите през 2014-2016 г. с многокомпонентни ваксини деца, подлежащи на реимунизация на 16 м. и 6 г. възраст“,  се казва още в отговора на здравния министър. В тази връзка общо 8 317 деца са допълнително имунизирани с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, 22 905 деца - с петкомпонентна ваксина и 37 905 деца – с четирикомпонентна ваксина.

По думите на Ананиев, за този период не е отчетен недостиг на многокомпонентни ваксини в нито една област на страната. Ресорното ведомство не е получило и информация за деца, които не са били обхванати поради липсата на опеределена ваксина.

Представители на Регионалните здравни инспекции в страната продължават срещите с родители, отказали да имунизират децата си, което е задължително. На тях те разясняват за ползите от ваксините. имунизации и реимунизации, болестите, срещу които предпазват и защо трябва да се ваксинираме, подчертава здравният министър.

През 2019 г. в рамките на Националната програма за елиминация на морбили и рубеола, 2018 - 2021 е предвидено да се проведе национално сероепидемиологично проучване с цел установяване на колективен имунитет срещу морбили и рубеола сред рисково население. В изпълнение на нормативно определения ангажимент на министерството на здравеопазването по осигуряване на ваксини към момента в страната няма липса на биопродукти за задължителни имунизации и реимунизации, посочва министърът.

Предстои обявяване на обществена поръчка с предмет „Доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и биопродукти за постекспозиционна профилактика и техническите средства за тяхното прилагане" за срок от 2 години. В рамките на заявените в обществената поръчка количества ваксини е предвиден и национален резерв в размер на 15-30 % за ваксини, прилагани при деца до 6-годишна възраст, с което се цели обезпечаване на нуждите на страната и гарантиране на националната имунизационна политика, обяснява в писмото си Кирил Ананиев.