Колоезденето не уврежда сексуалната функция на мъжа заради продължителното стоене върху седлото на велосипеда, установиха калифорнийски учени.

Екип от университета в Сан Франциско проследил медицинските данни на 3919 спортисти, сред които имало колоездачи от мъжки пол, плувци и бегачи. От тях 1642 били фенове на велосипеда. Те нито плували, нито бягали редовно.

Изследвани били и 975 бегачи и плувци, които не използвали редовно велосипед. Всички доброволци били набрани чрез Фейсбук и спортни клубове. Участниците били изследвани за инфекции на уринарния тракт и за проблеми с простатата.

Мъжете били разделени на две категории- на интензивно практикуващи колоездачи, най-малко от две години, и умерено практикуващи.

Оказало се, че уринарното здраве на колоездачите било същото като на плувците и на бегачите. А активно практикуващите се оказали с по-добра еректилна функция.

Типът велосипед и седло не влияел на половите органи на колоездачите освен в случаите, когато кормилото им било под нивото на седалката. Тогава се наблюдавало изтръпване в гениталната област.

Ползите за сърдечносъдовата система на велосипедистите се оказали значителни.