Измъчва ви есенна меланхолия, а единственото ви желание през деня е да спите? Експертите съветват да не обвинявате есента, а да проверите щитовидната си жлеза.

На първо време дисфункцията на щитовидната жлеза няма специфични прояви. Поради това лекарите настояват: не е възможно да се извърши диагноза самостоятелно, без лабораторни тестове. Но има признаци, които красноречиво показват необходимостта от посещение на ендокринолог.

Появата на "гуша". Тя може просто да бъде удебеляване или асиметрия на врата. Или някакво образование - видимо или усещано с напипване. Каквото и да е, трябва да посетите лекар.

"Бучка" в гърлото. Понякога човек се оплаква от непреминаваща простуда: постоянно дрезгав глас, трудно преглъщане. Възможно е причината да не е във възпаленото гърло, а в щитовидната жлеза.

Скокове в теглото. Няма значение накъде се е люшнала стрелката на кантарчето. Важното е, че за това няма видими причини. Може безкрайно да сте на диета, но не можете да отслабнете. Или, напротив, не се отказвайте нито от сладкиши, нито от други висококалорични екстри, но губите тегло. Необяснимите нарушения в теглото могат да показват проблем с щитовидната жлеза.

Нищо не ви се иска. При намалена функция на щитовидната жлеза човек постоянно се чувства претоварен и уморен. Не иска нито да се движи, да мисли или да работи, а само да спи. Някой приписват това състояние на възрастта, някои на сезона. А възможната причина може да е липсата на хормони на щитовидната жлеза.

Всичко ви дразни. Излишъкът от тези хормони, напротив,  води до прекомерно стимулиране на нервната система. Човек реагира остро на най-незначителните събития, дразни се от дреболии. Той изглежда енергичен, но неговата активност бързо намалява, като се заменя със повишена нервозност. Наблюдавайте се. Ако чувствате, че твърде често и без причина се нахвърляте други хора, може би си струва да проверите хормоните на щитовидната жлеза.

Кичур коса. Всеки път, когато се решете, виждате на гребена кичур коса. Ако осевн това постоянно премахвате косми от дрехите си, а косата ви е станала суха и чуплива - всичко това са едни от симптомите на дисфункция на щитовидната жлеза.

По наследство. Тези, които имат проблем с щитовидната жлеза в семейството, са изложени на риск. Така че е необходимо редовно да си проверяват нивото на хормоните на щитовидната жлеза, за да може да открият навреме нарушенията. 

Щитовидната жлеза обикновено не боли и за нея си спомнят значително по-рядко, отколкото, например, за сърцето. При цялата си невидимост обаче жлезата е много важна - регулира метаболитните процеси в организма. Това е един вид вътрешно слънце. Но то произвежда не енергия, а хормони. Най-важните от тях са тироксин (Т4) и трийодтиронин (ТЗ).

Функциите на щитовидната жлеза се контролират от специални структури в мозъка (хипоталамус-хипофизарната система) и ако нивото на хормоните Т3 и Т4 в кръвта намалява, в хипофизата се увеличава производството на TSH (тироид-стимулиращ хормон), който стимулира активността на щитовидната жлеза. 

Ако "слънцето" се нажежава се увеличават метаболитните процеси и консумацията на енергия в тялото. Щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони - това състояние се нарича хипертиреоидизъм.

Ако "слънцето" угасва, функцията на щитовидната жлеза намалява, тиреоидните хормони се произвеждат в недостатъчно количество - в този случай се говор за хипотиреоидизъм. Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, засягат както физиологичните, така и психологичните процеси. Така че, за да обвинявате хормоните за лошото ви настроение, не е толкова неправилно.

Тъй като метаболитните процеси се забавят, тогава цялата активност на тялото леко замира: пулсът става рядък, температурата и налягането намаляват. Всичко това се отразява на настроението, или по-скоро на отсъствието му, когато просто искате да спите.

Излишъкът от хормони пък кара човек да се безпричинно да се притеснява, да плаче, да се сърди при всеки дребен повод. Човек бързо се уморява, макар че при прилив на настроение той е готов да премести планини; има добър апетит, но не качва килограми, но дори, напротив, губи тегло.

Защо може да се наруши работата на щитовидната жлеза? Възможно е да има няколко причини. Първо, липсата на йод, тя е част от молекулите Т3 и Т4 и е необходима за нормалното функциониране на жлезата. Липсата на йод може да се компенсира с похапването на повече морски дарове, морска риба и морско зеле. Йод се съдържа също така в орехите и в райските ябълки.

На второ място, има заболявания, които засягат функционирането на щитовидната жлеза - автоимунни, възпалителни и онкологични. Накрая, някои лекарства също могат да причинят увреждане на жлезата. Както винаги, лошите условия на околната среда и генетичната предразположеност също имат значение.

Източник: zdrave.to