През последните години има много различни мнения относно ползите от сауната. Препоръчва ли се, дали е полезна, както и дали има противопоказания.

Често засяган е и въпросът, дали тя засяга сърцето, препоръчително ли е използването й по време на бременност и т.н. 

Много хора ползват сауна, за да успокоят напрежението в мускулите и изследванията показват, че тя може да бъде полезна за възстановяването на тялото и за по-голяма трайност.

Други проучвания също подкрепят използването на сауна, като начин за намаляване на болката при пациенти с фибромиалгия. В едно проучване 44 пациенти с фибромиалгия са претърпели намаляване и облекчаване на болката между 33 и 77% след употреба на суха сауна.

 

Шест месеца след края на проучването участниците продължили да съобщават за облекчаване на болката между 28% и 68%. Проучванията показват още, че можете да увеличите нивата на растежния хормон (HDH) два пъти, ако използвате сауна два пъти дневно в продължение на 20 минути (при 176 градуса F), сред които се препоръчва 30-минутен период на охлаждане, пише Zdravjeizivot.mk.

Две 15-минутни сесии, разделени от 30-минутен период на охлаждане, могат да повишат производството на този хормон, вашата сила и издръжливост пет пъти.

Инфрачервена сауна терапия и множеството й ползи за здраветоПогрижете се за тялото си и се отдайте се на релакс в новия Парк и СПА Хотел Марково

Някои от ползите при използването на сауна също произтичат от увеличеното изпотяване. Много хора не смятат това за много важно и не ходят на сауна, но истината е, че тя действа като важен метод за детоксикация, помагайки за отделяне на токсични метали като арсен, олово и живак. Учените предполагат, че изпотяване от топлина или физически упражнения по целия свят е начин да се прочистим. По този начин се изхвърлят всички токсични елементи на тялото.

Съвети за безопасност при използване на сауна

Сауната се счита за безопасна за повечето здрави възрастни. Тя може да бъде много полезна за хора, които страдат от астма, хроничен бронхит, псориазис, хронична застойна сърдечна недостатъчност и ревматично заболяване. 

Проучванията показват, че дългосрочното посещение на сауна може да помогне за понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония и да подобри фракцията на изтласкване на лявата камера при пациенти с хронична застойна сърдечна недостатъчност. 

Използването й може да облекчи болката, да подобри подвижността и гъвкавостта на ставите при пациенти с ревматично заболяване.

Важно е винаги да слушате тялото си и да умеете на преценяте какъв топлинен стрес може да понесе. Започнете бавно и постепенно увеличавайте продължителността на вашите сесии с течение на времето между 15 и 30 минути на сесия.

Не забравяйте да останете хидратирани преди, по време и след сесията, и винаги ходете на сауна в компанията на приятел или партньор, а не самостоятелно.

Мъжете трябва да бъдат много внимателни и да не се излагат на топлина дълго време, тъй като тя засяга скротума и може да доведе до намалена плодовитост.

И не забравяйте! Избягвайте да пиете алкохол в сауната, защото алкохолът и топлината могат да причинят сърдечно-съдово заболяване.

В действителност, много малко инфаркти и внезапни смъртни случаи са се случвали по време на използване на сауна, но консумацията на алкохол през това време увеличава този риск.

Превод: Trafficnews.bg