Лятото вече е тук. Навън става все по-топло, а слънцето - по-активно и опасно. Заради това не трябва да забравяме грижата за кожата си.

Преди морето, посетете дерматологичния кабинет, за да бъдат прегледани кожни образувания и бенки преди излагане на слънце и да се приложат необходимите превантивни мерки в зависимост от проблема. Наблюденията на дерматолозите показват, че здравната култура на българина не включва невусите като патология, а по-скоро ги възприема като една неизбежна природна даденост без рискове. Повече тревожат тези образувания по кожата, които са тип брадавици и дегенеративни процеси, асоциирани с рак на кожата. Добре е обаче да се правят профилактични прегледи и „разглеждане“ на бенки, каквато е практиката в целия цивилизован свят. Тъй като превенцията е най-доброто лечение.

Дори да няма проблем, е необходимо задължително да се използват подходящи фотозащитни кремове, лосиони, масла, пяна и всички други средства с висок фотозащитен фактор. В аптеките е налична голяма палитра от продукти на много фирми с медицинска козметика с бранд фото протекция.

Нанасяйте ги в достатъчно количество 15-30 мин. преди излагане на интензивна слънчева светлина. Никога не забравяйте ушните миди, носа, устните, а тези, които подстригват ниско или бръснат косата си - и скалпа”, съветват дерматолозите.

Повтаряйте през 2-3 часа, за да запазите нивото на защита, особено при спортуване, потене, плуване, изтриване. Не забравяйте да пиете редовно течности. Така запазвате хидратацията и храненето на кожата и тя става по-устойчива на слънцето. 

Специалистите предупреждават, че слънцезащитните кремове помагат, но употребата им не трябва да ви кара да се излагате безконтролно на слънце. Това може да доведе до сериозна заплаха не само за кожата ви, но и за здравето ви изобщо. Когато излизате от къщи, не забравяйте да си вземете слънчевите очила, шапка и чадър, носете леки светли дрехи. Това ще ви предпази не само от изгаряне, но и от претопляне и топлинен удар. В часовете между 13 и 17 ч. стойте на сянка. Когато се приберете след престой на слънце, след като сте почистили кожата или сте взели душ, нанесете хидратиращ крем или лосион. Той ще отпусне, подхрани и успокои кожата ви и ще ускори възстановяването. 

Слънцезащитата е изключително важна при пациенти, приемащи медикаменти, които може да предизвикат фототоксични реакции. Такива лекарства са някои антибиотици, кортикостероиди, високи дози хормонални препарати, кардиологични средства. Кожата е особено чувствителна и ранима след пилинг, лазерни процедури, пресни белези и трябва винаги да бъде протектирана в тези случаи, категорични са дерматолозите.

Що се отнася до нужния ни витамин  D, за синтеза му са достатъчни само 15 минути на слънце и рационално хранене с достатъчно количество богати на калций храни - риба, яйца, фибри.

 

Антибиотици при трета степен на изгаряне

Симптомите на слънчево изгаряне са известни на всички - от зачервяване и парене при първа степен изгаряне, мехури по кожата при втора степен, до свличане на кожата като „попарена“ - при трета степен. Дерматолозите посочват, че лечението е комплексно. Използват се after sun продукти при първа степен изгаряне, съчетани с компреси, термална вода, спрей Пантенол, леки кортикостероди и охлаждащи емулсии и гелове (Финистил гел) и др.

Може да се включи антихистаминов препарат per os. При втора степен на изгаряне - кортикостероди и антихистамини вътрешно, а локално - леки охлаждащи емулсии (може и кортикостероиди), както и спрейове с термална вода. Мехурите са евакуират, без да се разкъсват. При трета степен обаче може да се наложи хоспитализация с включване и на антибиотици. Затова задължително потърсете лекарска помощ.  

 

 

Деца до 6 години да не се излагат на слънце

Децата до 6-годишна възраст е добре да не се излагат на слънце. Тяхната кожа е чувствителна и тънка и са по-уязвими към алергии и слънчеви изгаряния, съветват дерматолозите. Освен това изгарянията в детска възраст карат кожата да „помни" и да създава пигментация, която по-късно може да доведе и до рак на кожата. Затова при продължително излагане на слънце децата трябва да са с предпазни средства - шапки и тениски. За тях са създадени специални слънцезащитни продукти без съдържание на химически филтри, които трябва да се нанасят през 2 часа на откритите части.