„Неудобни въпроси“ е мястото, където обсъждаме проблемите от нашето ежедневие. Всички ние преминаваме през различни етапи в живота си и опитът, който черпим от трудностите ни би могъл да е от полза за намиращите се в подобна ситуация. И понеже вярваме, че рубриката ще помогне на много от нашите читатели, задавайте спокойно вашите въпроси. На тях отговаря клиничният психолог Карина Бялкова и както етиката налага, запазваме анонимността на всеки от вас.
 
 
 
Да говорим открито за психологическите заболявания все още е табу в нашата култура. Броят на страдащите от тревожни разстройства нараства, възрастта на проявата на първите симптоми пада и то с темпове, много по-бързи от тези, с които нараства търсенето на психологическа помощ. За съжаление, нямаме възможност да извлечем точни статистически данни, именно защото онези, които страдат, страдат в мълчание. 
 
Противно на тенденциите у нас, на Запад не е срамно да потърсиш помощ и повечето хора, сред тях и звезди, обсъждат открито проблемите си. Не всички, разбира се - факт е, че само в последните няколко години изгубихме голям брой актьори и музиканти, жертви на тихия убиец - депресията. Но ако говорим в пропорции, мнозинството е открито. 
 
Пример за това са редицата известни личности, които преди време разкриха пред Huffington Post, Glamour, Guardian и други издания подробности около своите трудности, свързани с тревожните разстройства.
 
33-годишната актриса Аманда Сайфред признава, че редовно посещава терапевт по повод на тревогата си. Познаваме я от ролите ѝ в мюзикъла „Мама Мия“ (2008), „Червената шапчица“ (2011), Тед 2 (2015). Тя споделя, че премисля и анализира нещата прекалено много, което я прави изключително нервна. „Представям си как кучето ми отваря прозореца на апартамента и пада през него, въпреки че аз самата трудно мога да го отворя“. Макар да осъзнава колко абсурдни са някои от мислите ѝ, тя се бори за това да ги контролира.
 
 
32-годишната Лена Дънам, създателка и звезда на телевизионния сериал Момичета също има история на дълга борба с панически атаки и обсесивно-компулсивно разстройство. „Има някои нощи, в които не мога да се успокоя. Представям си, че след време ще стана на 40, после на 50 - тези мисли не ми позволяват да заспя.“ След 16 години прием на лекарства, тя е открила, че физическите упражнения ѝ помагат да се справя с натрапчивите мисли. 
 
 
Самата Опра Уинфри, известната американска ТВ водеща, е била е на ръба на паническото разстройство. Споделя, че по време на озвучаване през 2013 г. едва се е справила с напрежението. „Всичко започна като едно забързване, почувствах скованост и скоро осъзнах, че ако не се успокоя ще съм в голяма беда. Спомням си как затварях очи на всяка страница, защото мозъкът ми сякаш не можеше да се справи с текста и речта.“
 
 
Актрисата Ема Стоун също разказва, че преди да е стартирала кариерата си на актриса се е борила с паническо разстройство. „За пръв път ми се случи, когато бях на гости у приятелка. Седях на дивана у тях и имах чувството, че къщата гори. Обадих се на майка ми, за да дойде да ме прибере веднага. И така следващите три години. Всеки ден карах майка ми да ме уверява, че никой няма да умре и че денят ще мине добре.“ 
 
 
Певицата Адел дълго се е борила не само с паническо разстройство, но и със социална фобия и тежка сценична треска. Е, да, изпълненията на живо пред многохилядна публика биха предизвикали сценична треска у повечето хора, но за Адел състоянието е било проблемно дълго преди да добие славата си през 2011 г.
 


Ким Бейсингър също е разказвала в свои интервюта за първата си паническа атака, пристъпа на която е получила изневиделица в магазин за хранителни стоки. Нейното преживяване показва, че не винаги тревожните вълни настъпват вследствие на силен стрес - понякога те идват съвсем неочаквано.
 


Футболистът Дейвид Бекъм се бори с обсесивно-компулсивно разстройство. Въпреки че се справя с него и успява да води ползотворен живот, Бекъм е обсебен от идеята за ред, особено що се отнася до чифтове. Всичко около него трябва да е четен брой, в противен случай изхвърля или добавя предмети.

Тийн-идолката Кристен Стюарт, която познаваме от сагата „Здрач“ е имала дългогодишна борба с тревожността. Споделя, че на възраст между 15 и 20 години постоянно е изпитвала нужда да държи всяка ситуация под контрол. „Ако не знаех какъв ще е изходът от всяка ситуация, направо се разболявах.“
 
 
Списъкът е дълъг, включва също и мъже. Що се касае до психичното здраве, пол, възраст и социално положение нямат значение - никой не е застрахован срещу проблеми. Важното е във време на криза всеки от нас да намери вътрешната сила да се изправи срещу страховете си и да положи усилията да се справи с тях.