До края на годината вероятно ще отпадне реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.

"Това е един неразумен ход, който след време ще покаже своята неадекватност. Човек още при раждането си се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. Пробата на Манту, която настояват да отпадне всъщност, представлява изследване, използвано за откриване на инфекция с микобактериум туберкулозис - бактерията, причинител на туберкулозата. Чрез това изследване се прави оценка на имунния отговор на организма към туберкулозните антигени", обясни в студиото на "България сутрин" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница доц. д-р Атанас Мангъров.

Toй посочи още, че туберкулозата освен инфекциозно е и социално заболяване.

"Има я където има бедност, където хората ровят по кофите за боклук. Макар по-голямата част от българското общество да не е такава, все пак живеем сред подобни хора", допълни д-р Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Предвижда се през 2021 г. у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 000 деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.