Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналитеможе да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите, носа и гърлото на университетската болница по спешна медицина “Пирогов”, пише 24 часа. 

Децата са най-многобройната група с грип и респираторни инфекции в момента. Теоретично при тях инфлуенцата протича по-тежко, защото имунната им система не е окончателно развита и невинаги се справя добре с предизвикателствата. От друга страна, за първи път се срещат с множество вируси, а в детските колективи този процес е особено интензивен - всеки малък човек “носи” от дома си в яслата, градината, училище вирусите на своята микросреда.

Подрастващите са и в рисковата група за усложнения от грипа поради наслагване на бактериална инфекция. През различните години в зависимост от преобладаващия тип грип усложненията са неврологични или се концентрират в белите дробове, синусите или ушите. Към момента по-чести опашки на грипа са отитите - възпаления на ушите. Освен “характера” на конкретния вирус за инфекцията допринасят и чисто анатомични особености. Средното ухо е свързано с горните дихателни пътища с малък канал, известен като евстахиева тръба, обясни д-р Меджидиев.

При заболяване в нея лесно попадат микроорганизми от носа и синусите, а в детството в прохода по-лесно се задържат секрети и оттам атакуват слуховия орган. Най-уязвими са децата в предучилищна възраст, най-податливи са до 3 г. След 6-ата година инфекциите на ушите обикновено са по-редки - приблизително по това време евстахиевата тръба завършва основното си развитие. По време на грипна епидемия обаче принципните правила невинаги са в сила.

Отитите са много болезнени, обяснява специалистът. Това до голяма степен ускорява диагнозата, но при децата, които са достатъчно големи да кажат къде ги боли. За бебетата сигнал за ушна инфекция може да е и само нервност, въртене на главичката, необясним плач. Без лечение или в тежки случаи инфекциите на ушите могат да доведат до още по-сериозни усложнения. Като възпаление на кост в близост до ухото, намаляване на слуха, перфорация на тъпанчето, менингит и др.