На всички нас ни е известно, че витамините са много важни за правилния растеж и развитие на децата, но и за подобряване на здравето като цяло и поддържане на добър баланс в тялото при възрастните.

Но знаете ли какво всъщност представляват витамините? Те са сложни съединения, които тялото ви не може да произвежда само и трябва да ги приема от храната в малки дози. Те са важни за нормалното биологично функциониране, т.е. за растежа, нормалното функциониране на клетките и тъканите и като цяло за поддържане на здравето. Всеки витамин има своя собствена цел и влияе върху подобряването на определени процеси в организма.

 

В следващите редове, ще може да се запознаете накратко с десетте витамина, които са най-важни за здравето на децата.

Витамин А - този витамин подобрява имунитета и укрепва сърцето. Той е изключително важен, за да се радвате на здрава кожа и правилен растеж. Съдържа се в морковите, зелените и тъмнозелени зеленчуци, оранжевите и жълти плодове и зеленчуци. Също така в яйцата, млякото, сметаната, сиренето и други млечни продукти.

Витамин В1 - казват, че това е витаминът за нормалното функциониране на сърцето и за защитата на нервната система. Подобрява концентрацията и умствената находчивост. Най-често се среща в маята, целите зърна и хлябът, картофите, млякото и прясното свинско месо.

Витамин В3 - този витамин, известен също като ниацин, прави тялото свежо и жизнено, като му дава енергия и помага в безупречната работа на нервната система и мозъка. Намира се в бирената мая, фъстъците и рибата.

Витамин В5 - или известната протеинова киселина, намалява умората и ускорява растежа на космите. Положително влияе върху настроението, защото контролира адреналина в тялото. Най-богати на него са сушените плодове, като кайсии и смокини, пресните зеленчуци, но също така и сусамът, орехите, соята и яйцата. 

Витамин В6 - той е много важен за имунитета и е необходим за правилното изграждане на мускулна мазнина. В допълнение, той стимулира обмена на протеини и аминокиселини. Също така е важен за правилното функциониране на нервната система. Среща се най-вече в пълнозърнестия хляб, черния дроб, ягодите, соята, гъбите и чушките. 

Витамин B7 - този витамин е незаменим за красива и здрава коса, нокти и кожа. Той се среща най-вече в яйцата, млякото и млечните продукти.

Витамин B9 – познат на всички като фолиева киселина, този витамин влияе върху създаването на нови клетки и регулира броя на кръвните клетки. Важен е за правилното храносмилане на нервната система, както и за добрия растеж и развитие на плода. Фолиевата киселина се намира в спанака, броколите, карфиола, но също и във телешкото и агнешко месо.

Витамин В12 - този витамин също влияе положително върху кожата, косата и ноктите, но е по-известен с това, че осигурява нормална функция на нервната система и възстановяване на кръвта. Той се среща в свинския черния дроб, бъбреците, скумрията и морската сьомга.

Витамин D - всички знаем, че витамин D е особено важен за костите. Помага за по-лесно абсорбиране на калция. Липсата на калций води до рахит. Той също така засяга здравите зъби. Витамин D е известен и като "слънчев витамин" защото слънцето е естествен източник, но го има и в рибеното масло и месо, в яйцата, млякото, млечните продукти и в маслото.

Витамин Е - участва в регенерацията на клетките и също така е важен за жизнеността на красивата кожа. Витамин Е се среща предимно в авокадото, чушките, яйцата, маслото, растителните масла, орехите, морските дарове и в тъмнозелените зеленчуци.

Както виждате, плодовете, зеленчуците, млякото, месото и рибата са естествени източници на различни видове витамини, но какво ще стане, ако по определени причини, най-вероятно вероятно сезонни, има дефицит на тези храни?

Ето защо е жизнено важно витамините да се приемат редовно с основните хранения, особено при децата. Дневния прием на мляко при децата е от изключително значение, защото млякото е естествен източник на витамини и калций, а ако е обогатено и с допълнително количество витамини, това е дневна доза здраве за организма на детето.