Чаят е една от най-популярните напитки в света. И е някак личен: всеки има своя виждане как да направи перфектната чаша чай. Но какво казва науката по въпроса? Консумацията на чай е свързана с множество ползи за здравето, макар това да не е единствената причина да го пием.

Смята се, че подобрява настроението и когнитивните способности, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Чаят е източник на микрохранителни вещества, включително флуорид, магнезий и цинк, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert. Но въпреки това, основните здравословни ползи от чая са свързани с трите главни биоактивни съединения: катехини, кафеин и L-теанин.

Биоактивните съединения са неесенциални нутриенти, които имат силно влияние върху здравето на човека. Катехините имат антиоксидантни свойства и предотвратяват увреждането на клетките. Кофеинът ви кара да се чувствате свежи и нащрек, а за L-теанинът се смята, че е отговорен за релаксиращите свойства на чая. Повече антиоксиданти и по-малко кофеин прави зеленият чай един от най-добрите възможни избори при тази напитка.