Усещате ли се гладни и кога хапнахте за последно? Храната е необходимост, но понякога може да ни направи още по-гладни, отколкото сме. Гладът е резултат от много сложни взаимодействия, които се случват в стомаха, червата, мозъка, панкреаса и кръвообращението.

Тази верига лесно може да бъде натоварена, когато консумираме храни и напитки, които повишават нивата на кръвната захар, губим енергия заради тях, но ни карат и да се чувстваме по-гладни.
В резултат приемаме повече калории, отколкото са ни необходими и трупаме излишно тегло. Вижте с консумацията на кои храни и напитки, освен със сладкишите е добре да внимавате.

Солети, чипсове, овкусени ядки, крекери

Колко често ви се е случвало след като хапнете чипс да ви се прииска и нещо сладко? Любимите ви солени лакомства спадат към групата на „бързите“ въглехидрати, които имат повече калории и ниска хранителна стойност. Тук отново се стимулира синтезът на инсулин, губим енергийни нива, а мозъкът свърза наваксването на енергия със сладки храни.

Суши

Комбинацията от зеленчуци, хубав ориз, риба звучи здравословно. Но за съжаление една порция суши бързо се усвоява от организма, не осигурява ситост за дълги часове и може скоро след това да огладнеете.

Бяла паста

Може да я хапвате от време на време и то в малки количества. Същото важи и за пълнозърнестата. Внимавайте и с грамажа на порцията, тъй като претоварването на тялото с прости въглехидрати, отново е причина за покачване на инсулина и повишаване на апетита

Сокове в кутия, както и газирани напитки

Обичаме да се освежаваме с чаша сок от кутия без да се замисляме, че той е с добавени захари и липса на полезни фибри. Една чаша повишава нивата на кръвната ни захар, а това събужда апетита ни, дори и вече да сме хапнали. Ето защо е по-добре да си приготвяте домашни сокове, смутита, да добавяте щипка канела към тях, която спомага за контрола на кръвната захар и гори калории.

Алкохол
Алкохолът не само, че нанася щети върху целия организъм, но може да повиши и апетита ви. Според проучвания, той е причина за повишаване хормона на апетита наречен лептин. Той е във високи стойности след като сте прекалили с приема на алкохол, ето защо при махмурлук се чувстваме много по-гладни.

Бял или пълнозърнест хляб

Мислите, че пълнозърнестата филийка със сирене, сладко, шунка, ще ви държи сити за дълги часове? Дори този вид хляб спада към групата на храните с висок гликемичен индекс и ще повиши нивата на кръвната ви захар. Това е причина за покачването нивата на инсулина, повишаване на апетита. Белият хляб не прави изключение. Неговата консумация също повишава нивата на инсулина, тялото не изразходва глюкозата за енергия, а я трупа под формата на излишни мазнини.

Бързи закуски
Всяка порция от тях ще повиши апетита ви. Трансмазнини, царевично-фруктозен сироп, сол, подправки... Всичко това е причина за задържане на излишни течности, повишаване нивата на кръвната захар и инсулина, дехидратация и разбира се повишаване на апетита.

Източник: Az-jenata.bg