Чревна бактерия може да е причината за загубата или наддаването на тегло, сочат данните от ново изследване. Проучване на Департамента по хранене, упражнения и спорт на Университета на Копенхаген показва, че различните пропорции на чревни бактерии могат да определят колко килограма даден човек може да загуби. Новината може да послужи като успокоение за тези от нас, които са пробвали без резултат най-различни диети за отслабване, съобщава "Индипендънт", цитиран от clubz.bg.

Изследователите наблюдават 62-ма души, всичките от които имат широка обиколка на талията. Те получават инструкции да следват или Новата северна диета - боровинки, ядки, зелени растения, или Средната датска диета - яйца, чисто месо, кафе, маруля, без зърнести култури, като са групирани в зависимост колко от двата типа бактерии - Prevotella и Bacteroides, имат в червата си. Двете диети са много различни по отношение на количеството на поеманите фибри, като много по-богата на фибри е Новата северна диета.

Участниците следват двете диети в продължение на 26 седмици, като се мери теглото им. След този начален период всички участници в изследването минават само на Северната диета - в продължение на една година.

Учените откриват, че хората с по-висок процент на Prevotella спрямо Bacteroides, които са следвали Новата северна диета, са загубили повече телесни мазнини в сравнение с хората, които при същото съотношение са били на датската диета. Когато се променя съотношението, загубата на тегло при следването на двете диети е едно и също.

Хората, при които има по-висок процент на Prevotella спрямо Bacteroides, са по-податливи на загубата на тегло при диета, богата на фибри и зърнени култури, в сравнение с тези на Датската диета, обяснява авторът на изследването Мадс Хьорт. Положителните резултатите от Новата северна диета, свързани с отслабване, могат да се приложат само за определена част от населението, добавя той. "За около половината от населението.

Изследването отново подкрепя тезата, че храненето трябва да е строго индивидуално и че това, което дава резултати при едни хора, не действа при други. Ако дадете за изследване проби от изпраженията си, ще може да откриете какво е процентното съотношение на бактериите във вашите черва и да съобразите храненето си с това. Все пак е най-добре да посетите доктор, преди да предприемете драстични промени.

Тези резултати от проучването са пробив, те показват, че определени видове бактерии играят значителна роля в регулацията на теглото и загубата на килограми, каза водещият изследовател Арне Аструп. Така може да обясним защо диета с много фибри невинаги води до загуба на тегло. Чревните бактерии са важна част от отговора и отсега нататък ще играят все по-голяма роля в лекуването на затлъстяването, смята той.