Още от древността растението годжи бери е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.

Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия. В Китай тези малки червеникави плодчета са известни като храната на столетниците.

Годжи бери е познат и под наименованието лиций и мерджан и е сред любимите храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг.

Плодовете на годжи бери се характеризират със сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.

Освен да се ядат сурови, плодовете на годжи бери се приемат под формата на сок и дори вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура. Можете да комбинирате годжи бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, супи, салати, сладкиши, кремове, бисквити или десерти от грис.

Препоръчителната дневна доза годжи бери е около 30 г (не е подходящ плод за деца под 5 години). С това минимално количество обаче нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо.

В състава на годжи бери влизат доста витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории.

* Изпитана тонизираща напитка се получава при запарване на 1 чаена лъжичка годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в рамките на деня на две-три равни порции.

В търговската мрежа у нас можете да откриете годжи бери най-често в изсушен вид. Това древно растение помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др.

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на патогенните бактерии и гъбички, а нови изследвания показват, че редовната консумация на годжи бери може да повиши мъжкото либидо.

Съществуват и известни рискове при консумацията на годжи бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови, в които влизат картофи, домати, пиперки, е по-добре да избягвате хапването тези плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове, подуване на стомаха или моментното ви състояние е такова, също не е препоръчително да приемате плодове от лиций.